3/10/10

Aπολύσεις στο Κτηματολόγιο ΑΕ

Το παρακάτω κείμενο είναι ομάδας εργαζομένων για τις απολύσεις 11 εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην Κτηματολόγιο ΑΕ. Η Κτηματολόγιο ΑΕ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ο μοναδικός μέτοχος της εταιρίας είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Η εταιρία εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Είναι μεν κρατική εταιρία στην ουσία αλλά όπως αναφέρει και στο site της δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι είναι παραλογισμός πως μια κρατική εταιρία να λειτουργεί με ιδιωτικονομικά κριτήρια...
Και όμως είναι αλήθεια, και καλύπτονται και με νόμους.
Το κτηματολόγιο απ΄ότι φαίνεται αποτελεί ένα πειραματισμό και κατεύθυνση του ελληνικού δημοσίου για το πως πρέπει να λειτουργούν οι οργανισμοί που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Τι διασφαλίζει λοιπόν τις ΔΕΚΟ μαζί και τα ΕΛΤΑ ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ότι δεν θα υπαχθούν και αυτές σε αυτή την κατηγορία; Τίποτε.
Πόσο μάλλον όταν ετοιμάζεται το ξεπούλημα τόσο των ΕΛΤΑ όσο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τι σημαίνει αυτό δηλαδή με απλά λόγια; Δεν υπάρχει μονιμότητα.
Ας διαβάσουν το κείμενο οι μόνιμοι συνάδελφοι για να σταματήσουν να έχουν αυταπάτες ότι έχουν διασφαλίσει τις θέσεις τους και ότι όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη.
(διευκρίνηση: σύμφωνα με το blog Tαξικό μέτωπο. Οι πληροφορίες που παραθέτει το κείμενο σχετικά με το Μετρό είναι λανθασμένες, τα άτομα που απολύθηκαν είναι 286 και δεν υπήρχε κανένας με αορίστου χρόνου…αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες χωρίς ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ίδιο μέλλον σχεδιάζουν και για όσους έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.)

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ-ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ!

Tο τελευταίο χρόνο βλέπουμε να πραγματοποιείται με την ανοχή (ή και τη συνεργασία της ΓΣΕΕ) η οριστική μετάβαση του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε συνθήκες ευέλικτης συσσώρευσης και άτυπης παραγωγής: Σε συνθήκες δηλαδή μη μονιμότητας και ανασφάλειας. Συνθήκες που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν τον ιδιωτικό τομέα παραγωγής αυτής της χώρας. Ο δρόμος φαίνεται να ανοίγει με τις κρατικές εταιρίες: METΡO AE και Κτηματολόγιο ΑΕ.

Αρχικά είχαμε (με πρόφαση βεβαίως τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, όπως υποστηρίζει άλλωστε ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας του ρουσφετιού στη χώρα μας, το ΠΑΣΟΚ) τις απολύσεις 250 υπαλλήλων στη Μετρό ΑΕ (αρκετοί από αυτούς ήταν υπάλληλοι αορίστου χρόνου). Αφού οι αντιδράσεις ήταν λίγες, με τη ΓΣΕΕ να σιωπά για άλλη μία φορά, η συνέχεια ήρθε στο Κτηματολόγιο ΑΕ με την απόλυση υπαλλήλου αορίστου χρόνου χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος (η πρώτη τέτοιου τύπου που γίνεται στην Ελλάδα, άνοιξε το δρόμο και για τις άλλες δέκα σε αυτή την Εταιρεία). Για όσους ασχολούνται με νομικά ο σοβαρός λόγος υπάρχει για να προστατεύει τους υπαλλήλους από αυθαιρεσίες των προϊσταμένων και από κομματικά παιχνίδια. Σύμφωνα με την καταγγελία της σύμβασης (με άλλα λόγια την εισήγηση της απόλυσης) του συγκεκριμένου υπαλλήλου , ο λόγος της απόλυσης ήταν ότι υπάλληλος διαμαρτυρόταν που αναγκάζονταν να εργάζεται σε διάφορα γραφεία εντός του Λεκανοπεδίου… χωρίς να πληρώνεται τα οδοιπορικά έξοδα. Ούτε στα ΜcDONALDS δεν γίνονται τέτοιες απολύσεις. Αν δηλαδή τσακωθείς με το αφεντικό επειδή προασπίζεσαι τα εργασιακά σου δικαιώματα φεύγεις. Λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησαν και οι παραιτήσεις, κάτι λογικό αν κανείς σκεφτεί το υπέροχο εργασιακό κλίμα της εταιρίας. Να τονιστεί εδώ με νόημα ότι μορφές άτυπης εργασίας η Εταιρία εφαρμόζει σε υπαλλήλους που δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένους κομματικούς χώρους (κάτι σαν το στρατό λοιπόν, αν δεν έχεις βύσμα θα έχεις πρόβλημα). Το Κτηματολόγιο ΑΕ είναι πράγματι ένα πείραμα της προσπάθειας του κράτους να μετατρέψει τις Κρατικές εταιρίες σε ιδιωτικά μορφώματα προς μεγάλη χαρά του ΣΕΒ και του ΔΝΤ .

Ας δούμε όμως το ΔΣ του κτηματολογίου που παίρνει τέτοιες αποφάσεις και απολύει κόσμο : Ο κύριος Αρβανίτης λοιπόν καθηγητής τοπογράφος- Πρόεδρος του Κτηματολογίου. Με το που ανέλαβε πρόεδρος, τέθηκε ζήτημα στα ΜΜΕ με βάση το ηθικό στοιχείο της επιλογής του, αφού η γυναίκα του έχει εταιρία που συνεργάζονταν παλιότερα με το Κτηματολόγιο. Επίσης ο άντρας της Διαμανταπούλου Γιάννης Σαλαβάνος. Η διευθύντρια της Κτηματολόγιο Α.Ε.,κυρία M. Καρπελιά, που παίρνει μηνιαίο μισθό 5.981 ευρώ και δεν έχει καν πτυχίο ΑΕΙ. Το θέμα έφερε στη Βουλή, με ερώτησή του, βουλευτής της Ν.Δ. και η απάντηση της κυρίας Μπιρμπίλη είναι ότι η πρόσληψη έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια… Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν η επιλεχθείσα είχε διετή επαγγελματική εμπειρία σε είδη υγιεινής και γαλακτοκομικά προϊόντα , ενώ ως δίπλωμα σπουδών παρουσίασε «πτυχίο» ιδιωτικού κολλεγίου. Με άλλα λόγια η Μπιρμπίλη προσέλαβε για διευθύντρια του κρατικού οργανισμού άτομο που έχει τελειώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το άντρο της Αξιοκρατίας λοιπόν: Κτηματολόγιο ΑΕ (παλιά την έλεγαν εταιρία του Λαλιώτη)!

Θα μπορούσαν όμως οι παραπάνω να απολύουν κόσμο έτσι απλά από μια κρατική εταιρία χωρίς να υπολογίζουν τις αντιδράσεις του σωματείου των εργαζομένων? Η απάντηση είναι όχι. ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟ ΠΞ. Αφού λοιπόν το προεδρίο στο Κτηματολόγιο είδε οτι δεν υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις προχώρησε στην απόλυση άλλων δέκα υπαλλήλων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Την εργασία που πρόσφεραν οι συμβασιούχοι την ξέχασαν όμως και το ΔΣ και οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου. Καμμία συμπαράσταση σε αυτά τα παιδιά που μας εξυπηρετούσαν στα γραφεία Κτηματογράφησης.
Αλήθεια γιατί δεν έδιωξαν από τις ρουσφετολογικές προσλήψεις που έκαναν και άλλους? Μήπως είχαν καλύτερο ρουσφέτι?Αναρωτιέμαι...
Τελικά σε αυτή τη Χώρα πρέπει να είσαι συγγενής κάποιου για να ζεις αξιοπρεπώς.