20/9/14

ΕΛΤΑ & ΠΟΣΤ: Νέες Μπίζνες για τα αφεντικά με φτηνούς ενοικιαζόμενους μηνιαίων συμβάσεων των 400€ και όχι μόνο…

Είναι ευρύτερα γνωστό και θεωρείται εξ’ ίσου και φυσικό για τους περισσότερους, η κατάσταση που επικρατεί στους οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ να ελέγχεται από ένα ιδιότυπο καθεστώς κρατικού «λούμπεν» συνδικαλισμού που συνδέεται άμεσα με τη βάση του – τους ψηφοφόρους του, που τόσα χρόνια έχουν εντρυφήσει σε λογικές ανάθεσης, διαχείρισης – συν/διοίκησης αλλά και μέτοχοι μέσα στις ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ και περίεργων συναλλαγών με κυβερνητικούς (ενίοτε) φορείς, μαζί όμως πάντα και με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες και συμφέροντα.
Επίσης γνωρίζουμε πως με τα χρόνια αυτή η μαφία (εκμεταλλευόμενη την κατάσταση της διαρκούς στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού με τα δικά της παιδιά και με σημαντικά ανταλλάγματα…) διαμόρφωσε την πραγματικότητα μέσα στους εργασιακούς χώρους σύμφωνα με τις άνωθεν πολιτικές και δεν είχε/έχει καμία σχέση με τον αγωνιστικό συνδικαλισμό και τις ταξικές μορφές πάλης και αγώνα (…).
Η βασική λειτουργία της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας τύπου ΠΟΣΤ (1) είναι η διαιώνιση της κυρίαρχης νοοτροπίας (σιωπή, τάξη, ασφάλεια και την …δουλίτσα μας να έχουμε) και της μεθόδου της διαμεσολάβησης του κομματικού και κυβερνητικού πολιτικού συμφέροντος, απέναντι στο συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων κάθε τύπου, πόστου και αρμοδιότητας. Έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται περιγραφή μίας καινούργιας κατάστασης, ούτε και ανακαλύψαμε την Αμερική στα «κομπρεμί» της ΠΑΣΚΕ(2) και των ΔΑΚΕ (3) μέσα στην ΠΟΣΤ (βλέπε εργολαβικές εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στις ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, VALUE - JC HUMAN - SKYCOM) και δεν θέλουμε να κουράσουμε παραπάνω.
Πρέπει όμως να γίνει μία αναφορά τουλάχιστον στο πως ο καταμερισμός της εργασιακής διαδικασίας και ο έλεγχος της παραγωγικότητας των εργαζομένων, δημιούργησε προνόμια που κάποιοι δεν θέλουν να τα μοιραστούν με την «πλέμπα» των επισφαλών συμβασιούχων και ενοικιαζόμενων. Ουσιαστικά κάποιοι μόνιμοι υπάλληλοι του κομματικού στρατού και «συνδικαλιστές» αποφασίζουν μαζί με την διοίκηση για τις εργασιακές συνθήκες – σχέσεις επισφάλειας του έκτακτου προσωπικού,την στιγμή που δεν δέχονται να τους εκπροσωπούν τα σωματεία τους. Λειτουργούν σαν συνιδιοκτήτες και αφεντικά και ουσιαστικά είναι τοποτηρητές της διοίκησης και των πολιτικών του κράτους, ελέγχοντας τους εργασιακούς χώρους για λογαριασμό τους. Πολλά μπορούν να ειπωθούν και για τον τρόπο που όλοι αυτοί οι παραγοντίσκοι πουλάνε νταβατζηλίκι και εκδούλευση ακόμη και μεταξύ τους.
Τελευταία και αφού πρέπει να φύγουν κάποιοι από το μόνιμο προσωπικό με άδεια για το καλοκαίρι του 2014 (άδεια που τους χρωστάνε ακόμη και από πέρυσι…) συναποφασίστηκε από την διοίκηση και τους κολαούζους της, των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΚ κλπ, να προσλάβουν ενοικιαζόμενους μέσω της εταιρείας MECCANICA GROUP.
Το σχέδιο τους για απελπισμένα φτηνά εργατικά χέρια έχει σύμβαση 7ωρου για ένα μήνα (χωρίς να γνωρίζουμε για τυχόν ανανέωση, 3μηνης ή 6μηνης διάρκειας όπως διατείνονται στους πειθήνιους που θα χρειάζονται) και με τον εργαζόμενο να βάζει το δικό του μηχανάκι χωρίς όμως να του πληρώνουν βενζίνες κλπ (κάτι ακούστηκε αργότερα πως για τα έξοδα μετακίνησης έδωσαν μόνο 20€/1μήνα…).
Μέχρι τώρα οι εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων χρησιμοποιούσαν οχήματα (αυτοκίνητα-δίκυκλα) των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ. Τα χρήματα που δίνουν τώρα μισθό, είναι στα 512€ μεικτά, δηλαδή ο ενοικιαζόμενος που είναι πάνω από 25 χρονών παίρνει καθαρά 433€. Οι κάτω των 25 νομίζουμε πως θα βρίσκονται κάτω από 300-350€. Περιττό να ειπωθεί πως ο ενοικιαζόμενος θα πρέπει να εναλλάσσει συνέχεια τους τομείς του γραφείου διανομής που βρίσκεται, για να εξυπηρετήσει την κατάσταση στα ΕΛΤΑ…
Οι ίδιοι οι μόνιμοι υπάλληλοι στα ΕΛΤΑ (φυσικά και δεν μιλάμε για όλους) δεν έχουν καταλάβει τίποτα για την κατάσταση που υπάρχει έξω και μέσα από την δουλίτσα τους. Δεν έχουν καταλάβει πως θα είναι οι επόμενοι αργά ή γρήγορα.
Δεν έχουν πάρει γραμμή πως στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ που κάποια στιγμή θα σχεδιαστεί πρακτικά και θα γίνει πραγματικότητα, οι περισσότεροι θα έχουν την θέση των ενοικιαζόμενων παιδιών που τους καβατζάρουν για το καλοκαίρι – φθινόπωρο…
Εδώ και μια δεκαετία η διοίκηση των ΕΛΤΑ με την ανοχή των συνδικαλιστών, αρνούμενη να προσλάβει μόνιμο προσωπικό και μπαλώνοντας τα κενά με εποχιακούς έχει απογυμνώσει από προσωπικό όλα σχεδόν τα γραφεία και καταστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τραγική υποβάθμιση των υπηρεσιών. Αν βάλουμε τώρα στην κουβέντα μας και την πρόσφατη απελευθέρωση των ταχυδρομικών διανομών (ήδη έχουμε δει ιδιωτικές εταιρείες courier-κάτεργα να διανέμoυν λογαριασμούς και αλληλογραφία) αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ για ένα κομμάτι ψωμί δεν είναι μακρυά. Οι γηραιοί επί το πλείστον συνδικαλιστές που τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαν τους συμβασιούχους για να εξασφαλίσουν την θέση τους και την τσέπη τους, τώρα ελπίζουν να προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν πριν το μαγαζί πουληθεί.
Τόσα χρόνια αδιαφορίας και παθητικότητας για τις πραγματικές σχέσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων, ΠΟΣΤ – διοίκησης, μανατζεράδων (και κρατικών - ιδιωτικών συμφερόντων) με την κατασκευή, χρησιμότητα και χρησιμοποίηση των επισφαλών μορφών - σχέσεων εργασίας (πρακτική άσκηση, συμβασιούχοι, ενοικιαζόμενοι) ήταν μια χαρά, τώρα όμως;
Για να (σας) δούμε;

Συμβασιούχοι ΕΛ.ΤΑ

____________________
1 Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών.
2 Παράταξη εργαζομένων που ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
3 Δύο διασπασμένες παρατάξεις που θέλουν να ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία…

1 σχόλιο:

χατζιαβάτης είπε...

Να λέμε, όμως, και την άλλη πλευρά.
Όταν δούλεψα 8μηνα στα ΕΛΤΑ και στις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ,
οι «8μηνίτες» δεν κάναμε ούτε μία συνέλευση εργαζομένων.

Και άντε, στις Ταχυμεταφορές κάναμε και καμιά απεργία.
Στα ΕΛΤΑ όλοι κοιτούσαν να τα έχουν καλά με τον προϊστάμενο,
και είχαν χεσμένους του συναδέλφους τους.
Ζούσαν με το όνειρο πως θα τους «κρατήσουν» παραπάνω και άλλες τέτοιες μα..κίες.

Βρίσκουν και τα κάνουν.

Και οι «μόνιμοι», εννοείται πως παίζαν το παιχνίδι της διοίκησης.

Γι αυτό πριν να δείξετε με το δάχτυλο τους «κακούς» βοσκούς,
δείτε, πρώτα, τι σόι φιλοτόμαρα είναι τα πρόβατα.

----
Όσων αφορά την πώληση των ΕΛΤΑ,
το πρόβλημα των αρχόντων είναι
πως κανείς δεν βρίσκεται να τα αγοράσει.

Γι αυτό, μάλλον θα πουλήσουν τα κομμάτια που έχουν αξία
(όσα δεν έχουν πουλήσει ακόμη δηλαδή).
Και ο υπόλοιπος οργανισμός θα μείνει να φυτοζωεί,
ώσπου να πάρουν σύνταξη οι βολεμένοι.
Ή όσο θα μπορεί να φέρνει έσοδα στις τσέπες μερικών,
από προμήθειες, μίζες, μισθούς για ανύπαρκτο έργο, και τα σχετικά.