12/3/12

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»

προκύρηξη της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας εργαζομένων στην ταχυδρόμηση - ταχυμεταφορά

Εργαζόμενε-εργαζόμενη, άνεργε-άνεργη, συνταξιούχοι
τον τελευταίο καιρό ακούμε από τους ¨ευπατρίδεις κυβερνώντες¨ ότι διανύουμε την δυσκολότερη εποχή από την μεταπολίτευση, μας μιλούν για την παγκόσμια κρίση που δυστυχώς έφτασε και στην χώρα μας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε με καθαρή μάτια την πραγματικότητα. Τι άλλαξε για εμάς όλα αυτά τα χρόνια και μιλάμε μόνο για τα τελευταία τριάντα χωρίς να αναφερθούμε από τότε που υπάρχουν αφεντικά και εργαζόμενοι.
Μας αποπροσανατόλισαν με τις τράπεζες τους «τα φιλανθρωπικά ιδρύματα», δίνοντας μας εύκολα χρήμα (με το αζημίωτο) για να καταναλώσουμε τα δικά τους ακριβά προϊόντα.
Μας έδωσαν πρόσκαιρη ευτυχία κάνοντας μας να χάσουμε τον στόχο, δηλαδή ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ, ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ.
Τώρα ξεδιάντροπα απαιτούν από εμάς μεγαλύτερες θυσίες με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας, την ώρα που η ίδιοι διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα των αφεντικών και γενικότερα του καπιταλισμού.
Υποβαθμίζουν την παιδεία μειώνοντας τις δαπάνες, αφήνοντας μαθητές χωρίς βιβλία, μόνιμους δασκάλους και χωρίς θέρμανση, τη δημόσια υγεία απαιτώντας από την κοινωνία εισιτήριο εισόδου για τα ¨δημόσια νοσοκομεία¨, μας χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα δίνοντας μας φτηνά φάρμακα, την ίδια ώρα που τα αφεντικά δεν πληρώνουν εισφορές με την εθελοτυφλία του κράτους , καταργούν τους οργανισμούς εργατικής κατοικίας και εργατικής εστίας την στιγμή που έχουν στα ταμεία τους αποθεματικά που εμείς ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ, μας επιβαρύνουν με κεφαλικούς φόρους και χαράτσια ενώ αυξάνονται οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης.
Μας μιλούν για την δημιουργία ενός κράτους ¨παραγωγικού¨ και ευέλικτου.
Αυτό σημαίνει κατάργηση οργανισμών στο δημόσιο άρα και απολύσεις, με φυσικό επόμενο την μη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών προς όφελος της κοινωνίας και αυξάνοντας έτσι τον ήδη μεγάλο αριθμό ανέργων.
Η λύση που προτείνουν είναι εισαγωγή ιδιωτών εργολάβων σε δήμους, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, εκπαίδευση ακόμα και στις εφορείες. Βεβαίως οι εργολάβοι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, η διαφορά τώρα είναι ότι το κράτος (υπουργείο εργασίας) τους δίνει το δικαίωμα καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις να πληρώνουν τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, με αποτέλεσμα το χαμηλό επίδομα ανεργίας και συντάξεων.

Όλα αυτά είναι απόρροια των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους με πρόσχημα την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Παράδειγμα αποτελούν οι ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ θυγατρική των ΕΛΤΑ, που το ανθρώπινο δυναμικό της αποτελείται από μικρό αριθμό μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων, από τους συμβασιούχους οκτάμηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ και από τις εργολαβικές εταιρείες SKYCOM ΕΠΕ και JC HUMAN.
H υπερεργολαβική εταιρεία SKYCOM (θυγατρική της ONEX εταιρεία που προμηθεύει οπλικά συστήματα σε στρατό και αστυνομία) απασχολεί μεγάλο αριθμό υπαλλήλων με αμοιβές πολύ μικρότερες από αυτές που πληρώνουν γι αυτούς οι ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ και στην ουσία εμείς οι ίδιοι. Η SKYCOM δεν τους αναγνωρίζει ειδικότητες και τα νόμιμα επιδόματα. Μετατρέπει τις συμβάσεις αόριστου χρόνου σε ορισμένου χρόνου χωρίς να δίνει τις νόμιμες αποζημιώσεις στους απολυμένους εργαζόμενους.
Όλα αυτά με την βοήθεια του κράτους και της ΠΟΣΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών) η οποία είναι και μέτοχος στις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ.
Συνάδελφοι μας, που είναι μέλη του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΤΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής) προέβαλλαν αντίσταση στην υπερεργολάβο SKYCOM από τον Νοέμβρη του προηγούμενου χρόνου.
Δεν δέχτηκαν την παράνομη μετατροπή της αορίστου χρόνου σύμβασης σε ορισμένου, διεκδίκησαν την ειδικότητα οδηγού και όλα τα νόμιμα επιδόματα.
Θεσμικά έγιναν καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και στο υπουργείο εργασίας.
Στην αντίδραση αυτή και κάτω από το δύσκολο καθεστώς της ενοικίασης, ευαισθητοποιήθηκαν και οι γειτονιές.
Στις δράσεις που οργάνωσε το ΣΕΤΤΕΑ με παρεμβάσεις σε καταστήματα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ στο Περιστέρι, Αγίας Παρασκευή και στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Αιόλου συμμετείχαν αγωνιστικά, οι λαϊκές συνελεύσεις Περιστερίου, Κολωνού, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, η πρωτοβουλία συμβασιούχων ΕΛΤΑ, η δικτύωση εργατικών συλλογικοτήτων και σωματεία.
Οι συνάδελφοι μας, στην τρίμερη επιθεώρηση εργασίας στις 21/2, με πολλούς αλληλέγγυους στο πλευρό τους, κατέθεσαν τον χαρακτήρα της εργασίας που προσφέρουν στις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ, δικαιώθηκαν κερδίζοντας την αναγνώριση της αναμφισβήτητης ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ εργασίας, την αναγνώριση της ειδικότητας τους ως οδηγοί ,όπως και όλα τα νόμιμα επιδόματα. Ο επιθεωρητής έκρινε και επέβαλλε στη SKYCOM να δώσει συμβάσεις ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ αναφέροντας την ημερομηνία πρόσληψης καθώς και να πληρώσει αναδρομικά την διαφορά των δεδουλευμένων.
Οι δράσεις αυτές αλλά και η έκβαση της τριμερής στην επιθεώρηση εργασίας φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ. Δεν επέτρεψαν την είσοδο σε συνδικαλιστές του ΣΕΤΤΕΑ να μοιράσουν ανακοίνωση ώστε να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι «ενοικιαζόμενοι» συνάδελφοι στην έδρα της εταιρείας των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου και του υπεύθυνου ασφάλειας. Επίσης πρόβλημα αντιμετώπισαν να μπουν και στο κέντρο διαλογής Αθηνών. Καταλαβαίνουμε ότι για την ΠΟΣΤ και για τα στελέχη των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ η διεκδίκηση των νομίμων δικαιωμάτων των συναδέλφων επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα τους. Από την πλευρά μας τους λέμε ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους.
Ο αγώνας που έδωσαν και θα δίνουν οι συνάδελφοι και για τους υπόλοιπους «ενοικιαζόμενους»συναδέλφους της SKYCOM αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κλάδο των ταχυμεταφορών μιας και ανοίγει και το θέμα των συναδέλφων που εργάζονται μέσω ΑΣΕΠ, ιδιαίτερα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς που τα πράγματα θα γίνουν ακόμα δυσμενέστερα για όλους εμάς που εργαζόμαστε στην ταχυδρόμηση – ταχυμεταφορά αλλά και για την ίδια την κοινωνία.

ΕΞΩ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ
ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΩΡΑ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

ΑΘΗΝΑ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ
Web: a-p-e-t-t.blogspot.com / Mail:apettonline@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: