2/10/10

Ο Γολγοθάς των συμβασιούχων στον Ιππόδρομο

Ο Γολγοθάς των συμβασιούχων στον Ιππόδρομο δεν έχει τέλος! Είναι γνωστό το καθεστώς εργασίας τους με συμβάσεις μίας μέρας (ανανεώνονται από μέρα σε μέρα) που ισχύει ακόμη και σήμερα και έχει τις ρίζες του στον χουντικό νόμο 598/1968. Οι συμβασιούχοι μίας μέρας εκ των οποίων οι περισσότεροι εργάζονται για πολλά χρόνια ακόμη και 35, παλεύουν χρόνια να μετατρέψουν τη σύμβασή τους σε αορίστου και να κατακτήσουν ανθρωπινότερες συνθήκες εργασίας, αλλά ως σήμερα έχουν απέναντι ανάλγητες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων. Το καθεστώς εργασίας τους αποτυπώνεται με ψίχουλα για αμοιβή, με στέρηση των επιδομάτων, με ανασφάλεια, με σοβαρές επιπτώσεις και στην συνταξιοδότηση τους, αφού οι εργαζόμενοι στον Ιππόδρομο χρειάζονται 45 χρόνια τουλάχιστον για την κατώτατη σύνταξη τους στο ΙΚΑ

Τέσσερα πλέον τα μεροκάματα το μήνα για τους συμβασιούχους του Ιπποδρόμου
Οι συμβασιούχοι αυτοί, διεξάγουν μακρόχρονο αγώνα τόσο για να μεταβάλλουν την εργασιακή σχέση σε αορίστου χρόνου μετά από εργασία ακόμη και 35 χρόνων σε ορισμένες περιπτώσεις και βέβαια να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας.
Όμως αντί για βελτίωση συνθηκών έχουμε χειροτέρευση.
Η διοίκηση του ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος) αποφάσισε πρόσφατα τη μείωση των ιπποδρομιών που διεξάγονται κάθε μήνα από 13-14 σε μόλις 8 κι ο κάθε εργαζόμενος θα εργάζεται στις τέσσερις από αυτές. Κι όλα αυτά με την προαίρεση ότι δεν θα προκύπτουν λόγοι που θα μπορούσαν να ματαιώσουν κάποια ιπποδρομία. Έτσι, τα οκτώ μεροκάματα έγιναν τέσσερα μετά από απόφαση της διοίκησης και η αμοιβή τους έπεσε παραπέρα, στα 100 € τον μήνα για τέσσερις ημέρες εργασίας (4 ημερομίσθια x 24 ευρώ περίπου!) Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν εκατοντάδες απολύσεις ανάμεσα στους περίπου 650 εργαζόμενους, όπως αρχικά σχεδιαζόταν στα μέσα του καλοκαιριού Τους κάνουν λοιπόν χάρη... γιατί αλλιώς θα βρισκόταν στο δρόμο.
Στις αρχές Αυγούστου απολύθηκαν περίπου 100 εργαζόμενοι και υπήρχε ενημέρωση ότι σχεδιάζονταν ακόμα 400 απολύσεις, πριν υιοθετηθεί η απόφαση για τα τέσσερα μεροκάματα.

Βέλη και «εξ οικείων»

Στα παραπάνω, δυστυχώς, πρέπει να αναφερθεί και η απαράδεκτη στάση του Προέδρου του Σωματείου Μονίμων Υπαλλήλων ΟΔΙΕ Κώστα Νικολάου στις αγωγές που έχουν καταθέσει οι συμβασιούχοι, διεκδικώντας ακόμη μία φορά την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου. Στις αγωγές αυτές, μάρτυρας εναντίον τους και υπέρ της εργοδοσίας είναι ο Πρόεδρος αυτός. Ενέργεια απαράδεκτη και κατάπτυστη. Αν είναι δυνατόν, ο πρόεδρος ενός σωματείου εργαζομένων, να συντάσσεται με τη διοίκηση σε βάρος των εργαζομένων συναδέλφων του. Ντροπή και πάλι ντροπή. Όμως οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον Ιππόδρομο δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι τους. Είναι αναγκαία η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σ' αυτούς.

από το site "Iskra"

Δεν υπάρχουν σχόλια: