28/4/11

Αύξηση της ανεργίας

από iskra.gr
1.000 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ! +37% ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 1 ΧΡΟΝΟ!

Ρεκόρ παραγωγής ανέργων σπάει η χώρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των ανέργων τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 22.000 ανθρώπους φτάνοντας τα 715.000 άτομα συνολικά. Φυσικά ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος έχοντας ξεπεράσει το 1.000.000, παρόλα αυτά η πορεία των στοιχείων του ΟΑΕΔ στο χρόνο είναι αποκαλυπτική της σοβαρότητας του προβλήματος.

Με άλλα λόγια, το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάθε εργάσιμη ημέρα που περνάει σε αυτή τη χώρα, 1.000 επιπλέον άνεργοι προστίθενται στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Σε ετήσια βάση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010, ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται αυξημένος κατά 18,77% ή αλλιώς σε απόλυτα νούμερα κατά 113.000 άτομα.

Από τις 714.675 ανέργους το 44% είναι άντρες και το 56% γυναίκες.

Πιο ανησυχητικά όμως από την αύξηση του απόλυτου αριθμού των ανέργων, είναι τα στοιχεία σχετικά με τους μακροχρόνια άνεργους.

Ειδικότερα, οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες, έφτασαν τις 251.329 το Μάρτιο του 2011. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 37% σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο.

Έτσι λοιπόν, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μένουν εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην υποκατηγορία αυτή, εμπίπτουν κυρίως εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας (άνω των 50 ετών) που ενδεχομένως πλέον να μην καταφέρουν να εισέλθουν ποτέ ξανά στην αγορά εργασίας, εγείροντας βασανιστικά ερωτήματα γύρω από το θέμα της συνταξιοδοτικής κάλυψής τους.

Εσχάτως όμως, στην υποκατηγορία αυτή εμπίπτουν και πολλοί νέοι εργαζόμενοι, με ακαδημαϊκά προσόντα αλλά μικρή προϋπηρεσία, κάνοντας πολλούς αναλυτές της αγοράς εργασίας να μιλούν για χαμένη γενιά.

Τέλος, σε ότι αφορά τους επιδοτούμενους ανέργους, αυτοί φτάνουν πλέον τις 306.000 άτομα, αυξημένοι κατά 26.000 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Και ενώ ο αριθμός των ανέργων συνολικά αλλά και όσων δικαιούνται επίδομα ανεργίας ανεβαίνει, κυβέρνηση - τρόικα, έχουν βάλει στόχο να περιορίσουν τον αριθμό των δικαιούχων των επιδομάτων αυτών, με το γελοίο πρόσχημα των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων…

7/4/11

Για γέλια και για κλάματα...

Εντάξει γνωρίζουμε ότι η μονιμότητα στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μαζί και στα ΕΛ.ΤΑ, πάει χέρι - χέρι με την εκδούλευση, το ρουσφέτι και τη διαπλοκή εργοδοσίας, επίσημου συνδικαλισμού, κομμάτων, συνδικαλιστικών παρατάξεων σε όλα τα επίπεδα.
Αλλά πραγματικά είναι να σκας στα γέλια με μερικούς που πουλάνε εκδούλευση σε συμβασιούχους των ΕΛ.ΤΑ....
Όπως μας ενημέρωσαν λοιπόν συνάδελφοι συμβασιούχοι, πριν από λίγο καιρό συνδικαλιστής σε επίσκεψη του στο ΚΔΑ ανακοίνωνε περιχαρής στους συμβασιούχους ότι χάρη στις προσπάθειες του σωματείου του, οι συμβασιούχοι  θα πάρουν ένα μεροκάματο παραπάνω λόγω των εκλογών. Συγκεκριμένα αναφερόταν  στο εκλογικό επίδομα.
Μετά από μερικές εβδομάδες, προϊστάμενος τμήματος ανακοίνωνε και αυτός πάλι με τη σειρά του (μαζί με τις ανάλογες γαλιφιές) ότι πρόσθεσε ένα μεροκάματο παραπάνω λόγω των εκλογών.
Ρε παιδιά, τουλάχιστον συνεννοηθείτε πρώτα μεταξύ σας εκτίθεστε...
Θυμίζουμε ότι το εν λόγω επίδομα το δικαιούνται οι συμβασιούχοι ούτως ή άλλως. Βέβαια και σε αυτή τη περίπτωση λόγω της ανισοτιμίας μεταξύ τακτικού και έκτακτου προσωπικού, το ποσό του εκλογικού επιδόματος που παίρνουν οι συμβασιούχοι είναι πολύ μικρότερο από αυτό που παίρνει το τακτικό προσωπικό.

1/4/11

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛ.ΤΑ.

από την επιτροπή αγώνα πρακτικάριων ΕΛ.ΤΑ

Κάποτε ακούγαμε για την γενιά των 700 ευρώ μετά για τη γενιά των 592,πλέον μιλάμε για την γενιά των 500 ευρώ χωρίς ένσημα και χωρίς αύριο. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μας φέραν σε αυτήν την κατάσταση. Σε αυτό το καιρό της κρίσης όπου κόσμος απολύεται , δουλειές δεν υπάρχουν και τα οικονομικά μας πηγαίνουν όλο και χειρότερα , η ζωή μας έχει αρχίσει να αγγίζει τα όρια της επιβίωσης

Η πρακτική άσκηση ,είναι ένα μεγάλο ψέμα που δημιούργησαν στις σχολές ως μέσο για να δει ο φοιτητής την πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων ,ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί μια μόνιμη στρατιά φτηνών εργαζόμενων για τον εργοδότη χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα και χωρίς καμία κάλυψη μέσα στο εργασιακό του περιβάλλον.

Οι πρακτικάριοι δεν αναγνωρίζονται από τη νομοθεσία σαν εργαζόμενοι , στοιχίζουν φτηνά στην εργοδοσία ,μιας και  πληρώνονται λιγότερα από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και δεν τους κολλάνε ένσημα. Λόγο της άγνοιας των εργασιακών σχέσεων της δουλειάς τους , δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους καταλήγοντας να τους εκμεταλλεύονται .Ακόμη αφού δεν τους αναγνωρίζουν σαν εργαζόμενους παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρίας δεν έχουν συνδικαλιστική κάλυψη και δεν μπορούν να οργανώσουν λοιπόν τον αγώνα τους και να αντισταθούν στις όποιες αυθαιρεσίες από την διοίκηση.

Όσον αφορά για την πρακτική άσκηση στα ΕΛΤΑ  είναι λίγοι οι φοιτητές που ήρθαν για πρακτική , η πλειοψηφία ήρθαμε γιατί δεν υπήρχε αλλού δουλειά. Όταν δεν υπάρχουν δουλειές αναγκάζεσαι να καταλήξεις σε κάποιες λύσεις ανάγκης αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να σκύβεις και το κεφάλι. Τα ΕΛΤΑ απασχολούν γύρο στους 3000 φοιτητές ,η εγκύκλιος όμως για τη θέση μας δεν υπάρχει πουθενά ,δεν γνωρίζουμε λοιπόν τι ακριβώς κάνουμε.

Ακόμη συνδικαλιστικά δεν καλυπτόμαστε από πουθενά, ούτε ανήκουμε στην Π.Ο.Σ.Τ. ούτε σε κανένα άλλο σωματείο συμβασιούχων λες και δεν είμαστε εργαζόμενοι στην υπηρεσία λες και δεν είμαστε και εμείς συνάδελφοι τους.  Οι πληροφορίες για άδειες, ωράριο, αρμοδιότητες συγκαλύπτονται και τις μαθαίνουμε λίγε λίγες είτε μετά από πίεση είτε κατα τύχη. Δουλεύουμε στην απογραφή του ΟΓΑ, στην απογραφή των περιοχών ,στα τηλεφωνικά κέντρα και σε διάφορες υπηρεσίες .
Έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου συνάδελφοι δούλευαν 8ωρο, κυριακές και σίγουρα κανένας μας δε δουλεύει σε θέση αντίστοιχη με το αντικείμενο της σχολής του, καλύπτοντας πάντα διαρκείς ανάγκες του οργανισμού, ενώ όποιος ζήτησε αντίγραφό της σύμβασης του το αρνήθηκαν.
Επίσης σαν φοιτητές που είμαστε δεν μπορούμε να γραφτούμε στο ταμείο ανεργίας αλλα και χωρίς τα ένσημα να έχουμε ασφάλιση στο ΙΚΑ.Παντού επικρατεί η λογική οτι εδώ ήρθαμε να μάθουμε πως είναι η δουλειά ή μάλλον ήρθαμε να μάθουμε πως θα είναι στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ η δουλεία.

Τι γίνεται όμως στα ΕΛΤΑ αυτόν τον καιρό;
Υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα στο καθολικό ταχυδρομείο, οτι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να στέλνουν φτηνά και άμεσα γράμμα οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό το δικαίωμα συνεχώς συρρικνώνεται.
Τα ΕΛΤΑ όπως και άλλες ΔΕΚΟ έχουν μπεί σε πορεία ιδιωτικοποίησης, μάλιστα αναφέρονται ώς «κλειστό επάγγελμα» που λόγο μνημονίου πρέπει να απελευθερωθεί. Το προσωπικό μειώνεται ,ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός στα γραφεία υποχρηματοδοτείτε, καταστήματα κλείνουν, υπηρεσίες παραχωρούνται σε ιδιώτες, οι μισθοί μονίμων αλλά και συμβασιούχων μειώνονται .
Η ΠΟΣΤ και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχουν είδη υπογράψει το πούλημα των ΕΛΤΑ. Παρά τις αγωνιστικές τους κορώνες είναι ακολουθητές της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ δεν έχουν βάλει ούτε μια μέρα απεργία. Έχουν διασπάσει τον κλάδο σε άπειρα σωματεία λές και δεν βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Αρνούνται να γράψουν στα σωματεία τους συμβασιούχους αλλά και τους πρακτικάριους .
Θέλουν να απευθύνονται μόνο στους μόνιμους λες και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δε θα πλήξουν και αυτούς. Από 10.000+  εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ πλέον υπάρχουν 9.000 και σκοπός είναι να φτάσουν στους 6.500.Με την απογραφή των περιοχών οι διανομείς στην Αθήνα από 1.200 μόνιμοι θα γίνουν 300. Τα κενά λοιπόν θα καλυφτούν στην καλύτερη από συμβασιούχους αφού με το παράθυρο της πρακτικής από 3000 που είμαστε σήμερα θα φτάσουμε σίγουρα πάνω από τις 5000.
Αυτός όμως που στο τέλος σίγουρα θα την πληρώσει είναι οι πολίτες που πλέον μετά το δικαίωμα  σε παιδεία-υγεία-ασφάλιση θα χάσουν και το δικαίωμα στην επικοινωνία.

Μας λένε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν και έχουν δίκαιο, γιατί τα πράγματα θα τα αλλάξουμε εμείς. Πρέπει να γίνει προσπάθεια για την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, για την ύπαρξη  αγώνων και για την προβολή των σύγχρονων εργατικών αναγκών. Κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό και την γραφειοκρατία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τον κομματικό συνδικαλισμό του ΠΑΜΕ
Διεκδικούμε να αναγνωριστούμε σαν εργαζόμενοι, για να έχουμε όλα τα ένσημα που δικαιούμαστε και να έχουμε ασφάλιση, μετά το πέρας της «πρακτικής» να γραφτούμε στο ταμείο ανεργίας, για να μπορούμε μέσα από τα σωματεία να διεκδικούμε την αξιοπρέπεια που μας στερούν και να παλεύουμε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους στον κλάδο μαζί.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους την Τετάρτη 5 Απριλη στις 5:00μμ στην αίθουσα Γκίνη στο κάτω Πολυτεχνείο για να μιλήσουμε και να γνωριστούμε


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΩΝ ΕΛ.ΤΑ.

http://praktikielta.wordpress.com/