28/4/11

Αύξηση της ανεργίας

από iskra.gr
1.000 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ! +37% ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 1 ΧΡΟΝΟ!

Ρεκόρ παραγωγής ανέργων σπάει η χώρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των ανέργων τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 22.000 ανθρώπους φτάνοντας τα 715.000 άτομα συνολικά. Φυσικά ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος έχοντας ξεπεράσει το 1.000.000, παρόλα αυτά η πορεία των στοιχείων του ΟΑΕΔ στο χρόνο είναι αποκαλυπτική της σοβαρότητας του προβλήματος.

Με άλλα λόγια, το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάθε εργάσιμη ημέρα που περνάει σε αυτή τη χώρα, 1.000 επιπλέον άνεργοι προστίθενται στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Σε ετήσια βάση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010, ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται αυξημένος κατά 18,77% ή αλλιώς σε απόλυτα νούμερα κατά 113.000 άτομα.

Από τις 714.675 ανέργους το 44% είναι άντρες και το 56% γυναίκες.

Πιο ανησυχητικά όμως από την αύξηση του απόλυτου αριθμού των ανέργων, είναι τα στοιχεία σχετικά με τους μακροχρόνια άνεργους.

Ειδικότερα, οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες, έφτασαν τις 251.329 το Μάρτιο του 2011. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 37% σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο.

Έτσι λοιπόν, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μένουν εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην υποκατηγορία αυτή, εμπίπτουν κυρίως εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας (άνω των 50 ετών) που ενδεχομένως πλέον να μην καταφέρουν να εισέλθουν ποτέ ξανά στην αγορά εργασίας, εγείροντας βασανιστικά ερωτήματα γύρω από το θέμα της συνταξιοδοτικής κάλυψής τους.

Εσχάτως όμως, στην υποκατηγορία αυτή εμπίπτουν και πολλοί νέοι εργαζόμενοι, με ακαδημαϊκά προσόντα αλλά μικρή προϋπηρεσία, κάνοντας πολλούς αναλυτές της αγοράς εργασίας να μιλούν για χαμένη γενιά.

Τέλος, σε ότι αφορά τους επιδοτούμενους ανέργους, αυτοί φτάνουν πλέον τις 306.000 άτομα, αυξημένοι κατά 26.000 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Και ενώ ο αριθμός των ανέργων συνολικά αλλά και όσων δικαιούνται επίδομα ανεργίας ανεβαίνει, κυβέρνηση - τρόικα, έχουν βάλει στόχο να περιορίσουν τον αριθμό των δικαιούχων των επιδομάτων αυτών, με το γελοίο πρόσχημα των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: