1/4/11

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛ.ΤΑ.

από την επιτροπή αγώνα πρακτικάριων ΕΛ.ΤΑ

Κάποτε ακούγαμε για την γενιά των 700 ευρώ μετά για τη γενιά των 592,πλέον μιλάμε για την γενιά των 500 ευρώ χωρίς ένσημα και χωρίς αύριο. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μας φέραν σε αυτήν την κατάσταση. Σε αυτό το καιρό της κρίσης όπου κόσμος απολύεται , δουλειές δεν υπάρχουν και τα οικονομικά μας πηγαίνουν όλο και χειρότερα , η ζωή μας έχει αρχίσει να αγγίζει τα όρια της επιβίωσης

Η πρακτική άσκηση ,είναι ένα μεγάλο ψέμα που δημιούργησαν στις σχολές ως μέσο για να δει ο φοιτητής την πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων ,ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί μια μόνιμη στρατιά φτηνών εργαζόμενων για τον εργοδότη χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα και χωρίς καμία κάλυψη μέσα στο εργασιακό του περιβάλλον.

Οι πρακτικάριοι δεν αναγνωρίζονται από τη νομοθεσία σαν εργαζόμενοι , στοιχίζουν φτηνά στην εργοδοσία ,μιας και  πληρώνονται λιγότερα από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και δεν τους κολλάνε ένσημα. Λόγο της άγνοιας των εργασιακών σχέσεων της δουλειάς τους , δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους καταλήγοντας να τους εκμεταλλεύονται .Ακόμη αφού δεν τους αναγνωρίζουν σαν εργαζόμενους παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρίας δεν έχουν συνδικαλιστική κάλυψη και δεν μπορούν να οργανώσουν λοιπόν τον αγώνα τους και να αντισταθούν στις όποιες αυθαιρεσίες από την διοίκηση.

Όσον αφορά για την πρακτική άσκηση στα ΕΛΤΑ  είναι λίγοι οι φοιτητές που ήρθαν για πρακτική , η πλειοψηφία ήρθαμε γιατί δεν υπήρχε αλλού δουλειά. Όταν δεν υπάρχουν δουλειές αναγκάζεσαι να καταλήξεις σε κάποιες λύσεις ανάγκης αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να σκύβεις και το κεφάλι. Τα ΕΛΤΑ απασχολούν γύρο στους 3000 φοιτητές ,η εγκύκλιος όμως για τη θέση μας δεν υπάρχει πουθενά ,δεν γνωρίζουμε λοιπόν τι ακριβώς κάνουμε.

Ακόμη συνδικαλιστικά δεν καλυπτόμαστε από πουθενά, ούτε ανήκουμε στην Π.Ο.Σ.Τ. ούτε σε κανένα άλλο σωματείο συμβασιούχων λες και δεν είμαστε εργαζόμενοι στην υπηρεσία λες και δεν είμαστε και εμείς συνάδελφοι τους.  Οι πληροφορίες για άδειες, ωράριο, αρμοδιότητες συγκαλύπτονται και τις μαθαίνουμε λίγε λίγες είτε μετά από πίεση είτε κατα τύχη. Δουλεύουμε στην απογραφή του ΟΓΑ, στην απογραφή των περιοχών ,στα τηλεφωνικά κέντρα και σε διάφορες υπηρεσίες .
Έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου συνάδελφοι δούλευαν 8ωρο, κυριακές και σίγουρα κανένας μας δε δουλεύει σε θέση αντίστοιχη με το αντικείμενο της σχολής του, καλύπτοντας πάντα διαρκείς ανάγκες του οργανισμού, ενώ όποιος ζήτησε αντίγραφό της σύμβασης του το αρνήθηκαν.
Επίσης σαν φοιτητές που είμαστε δεν μπορούμε να γραφτούμε στο ταμείο ανεργίας αλλα και χωρίς τα ένσημα να έχουμε ασφάλιση στο ΙΚΑ.Παντού επικρατεί η λογική οτι εδώ ήρθαμε να μάθουμε πως είναι η δουλειά ή μάλλον ήρθαμε να μάθουμε πως θα είναι στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ η δουλεία.

Τι γίνεται όμως στα ΕΛΤΑ αυτόν τον καιρό;
Υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα στο καθολικό ταχυδρομείο, οτι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να στέλνουν φτηνά και άμεσα γράμμα οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό το δικαίωμα συνεχώς συρρικνώνεται.
Τα ΕΛΤΑ όπως και άλλες ΔΕΚΟ έχουν μπεί σε πορεία ιδιωτικοποίησης, μάλιστα αναφέρονται ώς «κλειστό επάγγελμα» που λόγο μνημονίου πρέπει να απελευθερωθεί. Το προσωπικό μειώνεται ,ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός στα γραφεία υποχρηματοδοτείτε, καταστήματα κλείνουν, υπηρεσίες παραχωρούνται σε ιδιώτες, οι μισθοί μονίμων αλλά και συμβασιούχων μειώνονται .
Η ΠΟΣΤ και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχουν είδη υπογράψει το πούλημα των ΕΛΤΑ. Παρά τις αγωνιστικές τους κορώνες είναι ακολουθητές της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ δεν έχουν βάλει ούτε μια μέρα απεργία. Έχουν διασπάσει τον κλάδο σε άπειρα σωματεία λές και δεν βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Αρνούνται να γράψουν στα σωματεία τους συμβασιούχους αλλά και τους πρακτικάριους .
Θέλουν να απευθύνονται μόνο στους μόνιμους λες και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δε θα πλήξουν και αυτούς. Από 10.000+  εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ πλέον υπάρχουν 9.000 και σκοπός είναι να φτάσουν στους 6.500.Με την απογραφή των περιοχών οι διανομείς στην Αθήνα από 1.200 μόνιμοι θα γίνουν 300. Τα κενά λοιπόν θα καλυφτούν στην καλύτερη από συμβασιούχους αφού με το παράθυρο της πρακτικής από 3000 που είμαστε σήμερα θα φτάσουμε σίγουρα πάνω από τις 5000.
Αυτός όμως που στο τέλος σίγουρα θα την πληρώσει είναι οι πολίτες που πλέον μετά το δικαίωμα  σε παιδεία-υγεία-ασφάλιση θα χάσουν και το δικαίωμα στην επικοινωνία.

Μας λένε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν και έχουν δίκαιο, γιατί τα πράγματα θα τα αλλάξουμε εμείς. Πρέπει να γίνει προσπάθεια για την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, για την ύπαρξη  αγώνων και για την προβολή των σύγχρονων εργατικών αναγκών. Κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό και την γραφειοκρατία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τον κομματικό συνδικαλισμό του ΠΑΜΕ
Διεκδικούμε να αναγνωριστούμε σαν εργαζόμενοι, για να έχουμε όλα τα ένσημα που δικαιούμαστε και να έχουμε ασφάλιση, μετά το πέρας της «πρακτικής» να γραφτούμε στο ταμείο ανεργίας, για να μπορούμε μέσα από τα σωματεία να διεκδικούμε την αξιοπρέπεια που μας στερούν και να παλεύουμε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους στον κλάδο μαζί.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους την Τετάρτη 5 Απριλη στις 5:00μμ στην αίθουσα Γκίνη στο κάτω Πολυτεχνείο για να μιλήσουμε και να γνωριστούμε


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΩΝ ΕΛ.ΤΑ.

http://praktikielta.wordpress.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΜΕ που κολλάει; Συμφωνώ για ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά τα περί ΠΑΜΕ μού ακούγονται για προβοκάτσια, του κώλου μάλιστα. Η αγανάκτηση μπορεί να είναι κινηματική,το δέχομαι. Η πρόταση εξουσίας ή ανάπτυξης ή οργάνωσης ή ακόμη και αυτο-οργάνωσης πρέπει να έχει ιδεολογική προφάνεια, ταυτότητα, στόχο, σαφή ερείσματα, δεν μπορεί να είναι χύμα στο κύμα και βουρ στον πατσά. Είναι κρίμα -ακόμη και όταν αυτό γίνεται ασυνείδητα- να υπηρετεί κάποιος με πολιτική και κοινωνική ευρύνοια αυτό στο οποίο ορκίζεται εχθρός. Προσωπικά, αυτό που με προβληματίζει περισσότερο από το κλείσιμο της ανάρτησης, είναι οι προσθέσεις της εν λόγω απόπειρας-πρωτοβουλίας. Ευχαριστώ!

annie's animal είπε...

Δεν θα σου απαντήσουμε εμείς. Πήγαινε και κάνε σχόλιο στο blog των συναδέλφων. Αλλά το ευχαριστώ τι το θέλεις αφού πρώτα γράφεις για προβοκάτσια? έλεος...