2/11/10

Μπαράζ περικοπών για τα ΑμεΑ

Σε περικοπή σειράς επιδομάτων και αναγκαίων θεραπειών για τη φροντίδα και αποκατάσταση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες το κράτος, οδηγώντας αυτή την ομάδα των συνανθρώπων μας σε απόγνωση. Η πίκρα, η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Σύλλογος ΑμεΑ Έβρου και τα 730 μέλη του, να αναγκαστούν να κατέβουν στον δρόμο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για «όλη αυτή την κοροϊδία», που, όπως λένε, υφίστανται.

Πρόκειται για περικοπές – κομμάτια απ’ το ίδιο παζλ των γενικευμένων περικοπών που γίνονται το τελευταίο διάστημα, ενώ ήδη με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οι οικογένειες των ΑμΕΑ έχουν φορτωθεί το κύριο βάρος της φροντίδας των παιδιών με αναπηρία. Η φροντίδα και αποκατάσταση των ΑμΕΑ έπρεπε να γίνεται με 100% ευθύνη του κράτους και με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Σήμερα, οι οικογένειες είναι αναγκασμένες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν στα ΑμΕΑ τα στοιχειώδη ή να σταματούν θεραπείες αφού τα χρήματα που παίρνουν απ’ το κράτος για τις θεραπείες αυτές, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πληρώνουν.
Μιλώντας στη «Γ» ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Έβρου Γιάννης Τοπτσής σημειώνει πως οι περικοπές που γίνονται έχουν πάρει τη μορφή ντόμινο πλέον και στις τάξεις των ΑμεΑ επικρατεί μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια.
«Έχουμε περικοπή της τάξης του 20% στα επιδόματα των παραπληγικών συνανθρώπων μας που εργάζονται στους Δήμους. Αυτό που μας τρομοκρατεί είναι μήπως αυτό επεκταθεί και στα γενικά επιδόματα παραπληγίας, για όσους δεν εργάζονται, που είναι και η πλειοψηφία, δυστυχώς. Επίσης, έχουν περιοριστεί από 12 σε 3 φορές τον χρόνο οι φυσικοθεραπείες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, τους υπόλοιπους μήνες πρέπει να τους πληρώνουμε από την τσέπη μας. Επίσης, με την αλλαγή ενός νόμου για το ΤΕΒΕ, έχουμε περικοπή 40% στο ποσό που μας παρείχαν για βασικές, καθημερινές ανάγκες των παραπληγικών. Ακόμη, πρέπει να πούμε ότι δεν εξαιρεθήκαμε από τις περικοπές 20% στους μισθούς των ΑμεΑ που απασχολούνται στο δημόσιο, ενώ κι εμείς θα λάβουμε 200 ευρώ ως επίδομα άδειας, ενώ είχαμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες περικοπές σ’ εμάς. Μπαίνουμε όλοι στο ίδιο καλούπι, την στιγμή που έχουμε τόσες ανάγκες, που τα φάρμακα και οι θεραπείες μας είναι πανάκριβες και αγωνιζόμασταν ήδη με δυσκολία για να τα βγάλουμε πέρα».

Προβλήματα με μετακινήσεις και διακοπές
Προβλήματα υπάρχουν και με τις μετακινήσεις των ανθρώπων αυτών με ΚΤΕΛ και αστική συγκοινωνία, καθώς το κράτος δεν έχει τακτοποιήσει ακόμη τις οφειλές του για το 2009, με αποτέλεσμα να μην έχει υπογραφεί η σύμβαση για το 2010 ακόμη, κι έτσι όλες οι μετακινήσεις να είναι στον αέρα.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα καίρια ζητήματα. Λόγω και της εποχής που διανύουμε, ένα ακόμη θέμα αφορά στις διακοπές των ΑμεΑ.
«Με το θέμα του κοινωνικού τουρισμού συντελείται μία μεγάλη αδικία», αναφέρει ο κ. Τοπτσής. «Έχουν επαναφέρει το οικονομικό πλαφόν κι έτσι κάποιοι από εμάς δεν θα πάρουν εισιτήρια Εργατικής Εστίας. Προβλήματα όμως υπάρχουν και στον ΟΓΑ, καθώς, ενώ παραπληγικοί και τυφλοί θα έπαιρναν εισιτήρια δίχως να μπουν σε κλήρωση, τελικά θα γίνει και για αυτούς κλήρωση. Επίσης, εισιτήρια δεν έχουν δοθεί ακόμη ούτε από τα ΚΕΠ».

Διαμαρτυρία
«Νιώθουμε πως μας εμπαίζουν. Ότι υπάρχει μεγάλη αδικία και κοροϊδία. Φτάνουμε στο σημείο να αναγκαστούμε να κατέβουμε στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούμε. Καλούμε τον κόσμο και τους φορείς να μας στηρίξουν στην κινητοποίησή μας, στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης, μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Πιστεύουμε πως αξίζουμε κάτι καλύτερο», σημειώνει ο κ. Τοπτσής.

Μερικές από τις περικοπές…
● Περικοπή 20% από τα επιδόματα παραπληγίας των εργαζομένων στους Δήμους
● Μείωση σε 3 από 12 μήνες τον χρόνο του αριθμού των φυσικοθεραπειών που καλύπτει το κράτος
● Περικοπή 40% της χρηματοδότησης για τις καθημερινές ιατρικές ανάγκες των παραπληγικών
● Περικοπή 20% στους μισθούς των εργαζομένων ΑμεΑ στο δημόσιο
● Ορισμός του επιδόματος αδείας στα 200 ευρώ για τα ΑμεΑ που εργάζονται στο δημόσιο.

Συντάκτης: Κική Ηπειρώτου

http://www.gnomi-evros.gr

6-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: