13/1/11

Μεθοδεύσεις για την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων στην ISS

H ISS υπενθυμίζουμε είναι η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει την καθαριότητα και στα ΕΛ.ΤΑ
(Aναδημοσίευση από rizospastis.gr/story.do?id=6028969&publDate=8/1/2011)

Σε μια απαράδεκτη μεθόδευση με προφανή στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων υπό την απειλή της απόλυσης ή ακόμη και την πραγματοποίηση μαζικών απολύσεων, εργαζομένων που επί πολλά χρόνια απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας του ΑΠΘ, μέσα από εργολαβίες, αλλά με σύμβαση αορίστου χρόνου, προχωρά η πολυεθνική εταιρεία ISS με την ανοχή της πρυτανείας του ΑΠΘ, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός μήνα.
Μέχρι πριν λίγες μέρες, οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται στις υπηρεσίες του ΑΠΘ, προσλαμβάνονταν με σύμβαση αορίστου χρόνου στις εταιρείες που αναλάμβαναν την εργολαβία καθαριότητας. Ετσι αν και οι εργολάβοι άλλαζαν κάθε τρεις και λίγο, οι εργαζόμενοι παρέμεναν στην εργασία τους. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται στις υπηρεσίες του ΑΠΘ για 10, 15 και 20 χρόνια, πάντα μέσω των δουλεμπορικών εταιρειών που εναλλάσσονται και λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα χωρίς ουσιαστικά να παρέχουν καμία υπηρεσία στο Πανεπιστήμιο, όπως άλλωστε και σε κάθε άλλον οργανισμό που έχουν εγκατασταθεί.
Τώρα η ISS, πολυεθνική εταιρεία ενοικίασης προσωπικού, καθαριότητας και φύλαξης, αν και πήρε την εργολαβία καθαριότητας του ΑΠΘ για 8 μήνες, προσλαμβάνει τους εργαζόμενους για ένα μήνα με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Πρόσχημα γι' αυτή την εξέλιξη είναι το γεγονός ότι επειδή δε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μέχρι την 1η του Φλεβάρη, ανέλαβε αρχικά την εργολαβία με ανάθεση για ένα μήνα, δηλαδή από 1.1.2011 έως 31.1.2011.
Η ISS γνωστή για τη σχέση της με την Τράπεζα GOLDMAN SACHS, συνεργάτης όλων των υπουργείων και των Δημόσιων Υπηρεσιών, ιδιαίτερα αγαπητή στους «συνδικαλιστές» της ΠΑΣΚΕ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μόνιμη «πελάτης» των Επιθεωρήσεων και των Δικαστηρίων, εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τη σύμβαση ορισμένου χρόνου και την απόλυσή τους στις 31 Γενάρη, προβλέποντας μέσα στους όρους της σύμβασης ότι: «Ρητά συμφωνείται ότι η αληθής βούληση των συμβαλλομένων μερών είναι ότι η σύμβαση αυτή έχει διάρκεια μέχρι την ημερομηνία λήξης του χρόνου της ανάθεσης του έργου στην εταιρεία από το ΑΠΘ, μη δυνάμενης να θεωρηθεί ότι μπορεί να παραταθεί για οποιονδήποτε λόγο και αιτία, ακόμη και στην περίπτωση που ήθελε υπάρξει νέα παράταση της σύμβασης ή ανάληψης του έργου εκ μέρους της εταιρείας με οποιασδήποτε μορφής διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: