4/1/11

EΛΤΑ η εκμετάλλευση είμαστε & εμείς

Tα ΕΛ.ΤΑ Α.Ε προκειμένου να καλύψουν διάφορες κενές οργανικές θέσεις εργασίας εδώ και μερικά χρόνια έχουν βρει το κόλπο της "πρακτικής άσκησης" φοιτητών.
Πρόκειται καθαρά για στυγνή εκμετάλλευση νέων εργαζόμενων με χαμηλά μεροκάματα (και όπως φαίνεται από το κείμενο της συναδέλφου - που αναδημοσιεύουμε παρακάτω - πριν μερικά χρόνια, οι εργαζόμενοι φοιτητές δεν είχαν καν ασφαλιστική κάλυψη) με την πλήρη συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα ΑΕΙ-ΤΕΙ κάνουν τη δύσκολη δουλειά-λάτζα για τα αφεντικά (από τις εργολαβίες μέχρι τις "πρακτικές"), διαμορφώνοντας την εξειδίκευση και το καταμερισμό μέσα σε αυτό που αυτά ονομάζουν ''αγορά εργασίας''.
Το άλλο κόλπο που έχουν βρει είναι το Πρόγραμμα «Διακοπές και Εθελοντισμός» (θυμίζει πρόγραμμα της χιτλερικής γερμανικής νεολαίας?) όπου με αυτόν τον τρόπο καλύπτουν τις καλοκαιρινές άδειες του τακτικού προσωπικού.
Η αδιαφορία του επίσημου "συνδικαλιστικού κινήματος" γι αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι προφανής αλλά φαίνεται ότι έτσι βολεύονται όλοι με αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα
Η πιο πρόσφατη προκήρυξη (5/11/2010) που βγήκε από τα ΕΛΤΑ αφορά την πρόσληψη 139 φοιτητών ενώ απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Επιστολικού Ταχυδρομείου και το Κέντρο διαλογής


Πρακτική άσκηση φοιτητών ΑΕΙ - η ευκαιρία της ζωής σου!!! από τη Δανάη Μ.

Στα πλαίσια λοιπόν του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ (τριμερώς χρηματοδοτούμενο από τους 3 φορείς των αφεντικών,Ε.Ε., Ελληνικό Δημόσιο και Πανεπιστήμιο Αθήνας) που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση τρίμηνη ή εξάμηνη σε τράπεζες και επιχειρήσεις ιδιωτικές και δημόσιες. Η πρακτική άσκηση για τους φοιτητές ΑΕΙ είναι ως γνωστό προαιρετική αλλά εύκολα "πλασάρεται" από τους επιτήδειους ( κράτος και Πανεπιστημιακοί-παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ) ως συμφέρουσα λόγω παροχής προνομίων προυπηρεσίας, εμπειρίας κλπ.ες αυταπάτες για όσους δεν συμμετέχουν στο κύκλωμα...

Οι φοιτητές δουλεύουν ανασφάλιστοι, με κανονικό ωράριο και ο "μισθός" τους δεν ξεπερνά τα 400-450 ευρώ ενώ μπορεί να μην υπάρχει και καθόλου. Έτσι η εκάστοτε επιχείρηση δεν έχει σχεδόν καθόλου κόστος (εκμεταλλεύεται όμως την εργασία και των φοιτητών στο έπακρο).Καλύπτει τις ανάγκες της σε περιόδους αδειών του μόνιμου προσωπικού της, και οι λοιποί εμπλεκόμενοι απολαμβάνουν οφέλη, τα οποία είναι εύκολο να φανταστεί ο καθένας μας.

Προσωπικά έχω κάνει πρακτική άσκηση στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών των ΕΛΤΑ. Η σύμβαση ήταν εξάμηνη και υπέγραψα σύμβαση πρακτικής άσκησης σπουδαστή ΤΕΙ. Ο μισθός ήταν 450 ευρώ μηνιαίως και φυσικά δεν πληρωνόμασταν σε περίπτωση απουσίας ακόμα κι αν αυτή ήταν για να γράψουμε στην εξεταστική. Για ασφάλιση φυσικά ούτε λόγος και όλα αυτά με τις ευλογίες του Πανεπιστημίου.

Το γεγονός όμως που πραγματικά με εξόργισε ήταν κάτι πραγματικά τραγελαφικό που συνέβη σε μια συναδέλφισσά μου η οποία έκανε την ίδια άσκηση με μένα το ίδιο χρονικό διάστημα (πριν ένα χρόνο περίπου). Σήμερα το πρωί δέχτηκε τηλεφώνημα από την κεντρική υπηρεσία των ΕΛΤΑ από όπου της ζητούσαν να επιστρέψει στην υπηρεσία 131 ευρώ! Από έλεγχο του Γενικού Διευθυντή, είπε η υπάλληλος, διαπιστώθηκε ότι τον τελευταίο μήνα που εργάστηκε - Δεκέμβρης 2006 - έλαβε 131 ευρώ επιπλέον λόγω λάθους του λογιστηρίου και τώρα καλείται να τα επιστρέψει, πράγμα πρωτόγνωρο για τα εργατικά χρονικά!
Τα ΕΛΤΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κινηθούν νομικά, πράγμα που παραδέχτηκε και η ίδια η υπάλληλος αλλά όπως είπε "είναι κρίμα να τα βάλει κάποιος από την τσέπη του".
Γιατί βέβαια στον κόσμο που ζούμε αυτό που μετράει είναι οι τσέπες και πιο πολύ απ'όλες η δική μας τσέπη...

1 σχόλιο:

forfolias είπε...

Ειχα δουλεψει και εγω εκει,ως ασκουμενος,για ενα εξαμηνο.Το αστειο ειναι οτι,ενω ημουν φοιτητης σε σχολη που δεν προβλεποταν κανενος ειδους πρακτικη( θεολογικη),εν τελει εκανα μια αιτηση στο γραφειο διασυνδεσης του ΕΚΠΑ και με αποδεχτηκαν.Μαλιστα,με εστειλαν στο ΚΕΠ ΕΛΤΑ,για το οποιο δεν ηξερα τιποτα.Παρ'ολα αυτα,πληρωνομουν γυρω στα 45ο ευρω,οπως αναφερεις και ενω ειχα ενημερωθει οτι δεν ασφαλιζομαστε,λιγο καιρο αφοτου εφυγα,αρχισαν να μου στελνουν με συστημενα αποσπασματα ενσημων για οσο καιρο ημουν εκει(!).Λαθος η οχι εγω ειχα καποια ενσημα.Σαν εμπειρια,παντως ηταν καλη και μπορω να πω οτι δεν δουλευα και πολυ.Με ειχαν βαλει στα EPG και οχι στο τηλ.κεντρο.Ηταν θεμα τυχης μαλλον και επισης ο τοτε προισταμενος, Κος Μυτροσυλης ,ηταν πολυ καλος ανθρωπος και προισταμενος.