30/9/10

Όχι στις απολύσεις και την ανεργία. Αλληλεγγύη στον αγώνα των Βιβλιουπαλλήλων


Απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση στις 29 σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν το κλαδικό σωματείο υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου και το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στα "ελληνικά γράμματα" ενάντια στις απολύσεις 95 εργαζομένων από τα "Ελληνικά Γράμματα" που κάνει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και για την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης
Η πορεία των βιβλιουπάλληλων κατέληξε έξω από το υπουργείο εργασίας που θα γινόταν και η τριμερής συνάντηση εργαζομένων, υπουργείου και εκπροσώπου του ΔΟΛ.
Εκεί βρέθηκαν μαζί με τους εργάτες της Fulgor (βιομηχανία κατασκευής καλωδίων) που αντιμετωπίζουν και αυτοί απολύσεις. Η τριμερής δεν κατέληξε πουθενά εξαιτίας της αδιαλλαξίας της εργοδοσίας.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και αρκετοί εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (μαζί και συμβασιούχοι των ΕΛΤΑ) που ήταν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στο βιβλίο
Mόνο ένα ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων-ανέργων με ανυποχώρητους - αδιάλλακτους αγώνες ενάντια στην εργοδοσία μπορεί να αποτρέψει τις απολύσεις και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.
Την τρίτη 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στις 6.30μμ στα Προπύλαια οργανώνεται νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις απολύσεις στα «Ελληνικά Γράμματα» από Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα» το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, την Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζόμενων στα «Ελληνικά Γράμματα» και το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ας είμαστε όλοι εκεί ενάντια στο μέτωπο αφεντικών, κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.

*παράνομη έκριναν τα ελληνικά δικαστήρια την απεργία που είχε προκυρηχθεί για τις 1/10 από τους εργαζόμενους στο Δ.Ο.Λ. Η ελληνική δικαιοσύνη για μια ακόμη φορά στο πλευρό της εργοδοσίας...

26/9/10

Απεργίες για τώρα στοπ, λέει ο Παναγόπουλος

από ελευθεροτυπία...
"Δεν σκοπεύουμε να απεργήσουμε σύντομα, διαμηνύει προς... ξένους επενδυτές, μέσω Ρόιτερς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, θεωρώντας το Μνημόνιο τετελεσμένο γεγονός(!).
Τετελεσμένο το Μνημόνιο, λέει ο Γ. Παναγόπουλος «Εχουμε κάνει τόσες πολλές απεργίες, παρ' όλα αυτά οι σκληρές πολιτικές, αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο Ε.Ε.-ΔΝΤ, έχουν εφαρμοστεί και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις», δηλώνει στο γνωστό πρακτορείο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. «Δεν υπάρχουν σχέδια για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον»"
Άξιος ο μισθός του. Άντε και βουλευτής.
Εμείς αυτό που έχουμε να φωνάξουμε είναι το σύνθημα που ακούγεται πια πάρα πολύ τακτικά στις διαδηλώσεις...

25/9/10

UPS: Mía πολυεθνική εταιρεία που, ενώ έχει πολλά εκατομμύρια κέρδη, απολύει τους εργαζoμένους της στη Vallecas (Μαδρίτη)

ΣΤΕΙΛΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΟΥ
ΠΡΩΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙA ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η UPS, αμερικάνικη πολυεθνική ταχυμεταφορών, έχει αρχίσει να απολύει τους εργαζομένους της στη Vallecas (Μαδρίτη) και έτσι είναι η πρώτη εταιρεία που εφαρμόζει τα νέα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν στις 18 Ιουνίου. Το έχει κάνει πονηρά, στις αρχές του καλοκαιριού, ελπίζοντας ότι η απάντηση στην επίθεσή τους θα ήταν ελάχιστη. Και δειλά, βάζοντας σεκιουριτάδες να δώσουν τις επιστολές με τις απολύσεις στους εργαζομένους. Μέχρι τώρα έχουν γίνει ήδη 18 απολύσεις.
Τα δύο τελευταία χρόνια, η UPS προσπάθησε τρεις φορές να προβεί σε μαζικές απολύσεις και να αλλάξει τους οικονομικούς και εργασιακούς όρους μέσα στην εταιρεία και επιχείρηση να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση που με τόσο κόπο καταφέραμε να υπογραφεί.
Μετά από μεγάλο αγώνα, οι δύο πρώτες προσπάθειες απολύσεων και τα αντίστοιχα νέα μέτρα της εταιρείας απορριφθήκαν από το υπουργείο εργασίας και την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, που αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για να γίνουν απολύσεις. Η διεύθυνση της UPS έκανε πίσω όταν ήταν έτοιμη να προωθήσει νέες αλλαγές ενάντια στους εργαζομένους, για να μην βρουν πάλι την αντίθεση των κρατικών φορέων.
Με αυτά τα προηγούμενα, και ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 η UPS είχε καθαρά κέρδη 1.378 εκατομμυρίων δολλαρίων, ένα 63% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, η εταιρεία εφαρμόζει αυτό που τώρα ονομάζουν «αντικειμενική ατομική απόλυση», με αποζημίωση 20 ημέρες για κάθε μέρα εργασίας.
Και το κάνουν χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα: «οι λόγοι των απολύσεων είναι οικονομικοί, οργανωτικοί και έχουν να κάνουν με την παραγωγή», επιχειρήματα που τους έχουν πει ήδη δύο φορές ότι δεν υφίστανται, δίνοντας το δίκαιο στους εργαζόμενους που αγωνιστήκαμε για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα!!
Τώρα, στηριζόμενη στα νέα μέτρα, η UPS προσπαθεί να κάνει αυτό που δε μπόρεσε να κάνει πριν, αφήνοντας στο δρόμο τους περίπου 100 εργαζόμενους που είμαστε τώρα στο παράρτημα της Vallecas (όπου πριν 2 χρόνια ήμασταν 200).
Με αυτό τον τρόπο, η διεύθυνση της UPS είναι η πρώτη που εφαρμόζει αυτό που πολλές εταιρείες θέλουν να εφαρμόσουν το Σεπτέμβρη, με τα νέα αντεργατικά μέτρα, απολύοντας πιο εύκολα και φθηνά. Θέλουν να αντικαταστήσουν τους μόνιμους και με δικαιώματα εργαζομένους με επισφαλείς εργαζόμενους, που θα δουλεύουν για λιγότερα χρήματα και με λιγότερα δικαιώματα. Θέλουν επίσης να είναι υποταγμένοι εργαζόμενοι. Αυτός είναι ο σκοπός των νέων μέτρων: να έχουν τραπεζίτες και πολυεθνικές όλο και περισσότερα κέρδη!
Είναι πολλοί οι λόγοι, λοιπόν, για να κατεβούμε στη γενική απεργία της 29 Σεπτέμβρη, η οποία θα έπρεπε να είχε κηρυχτεί πολύ νωρίτερα. Είναι πολλοί οι λόγοι επίσης για να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, μέχρι να ρίξουμε τα μέτρα.
Οι εργαζόμενοι της UPS Vallecas απευθυνόμαστε σε όλους εσάς για να καταγγείλουμε αυτή την κατάσταση και να ζητήσουμε ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΑΣ.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

Επιτροπή Εργαζομένων της εταιρείας UPS στη Vallecas 25/9/2010

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες της UPS Vallecas:
email: comiteupsvallekas@yahoo.es
τηλέφωνο: (34) 677 041 301
blog: http://ereupsvallecas.blogspot.com/

24/9/10

Πανελλαδική Συγκέντρωση Συμβασιούχων

Με τη συμμετοχή χιλιάδων συμβασιούχων από όλη την ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Συμμετείχαν εργαζόμενοι στα stage, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, με συμβάσεις έργου από όλους σχεδόν τους κλάδους. Μαζί και συμβασιούχοι από τα ΕΛΤΑ με δικό τους πανώ. Την ευθύνη της διοργάνωσης την είχαν τα σωματεία των συμβασιούχων ενώ πρέπει να σημειώσουμε την πλήρη αδιαφορία του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος όπως αυτό εκφράζεται από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (η ΠΟΣΤ στα ΕΛΤΑ) για τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων αφού δεν έκαναν καν τον κόπο να κηρύξουν 24ωρη απεργία. Δεν είναι βέβαια περίεργο αφού το προηγούμενο διάστημα ακολούθησαν τακτική βρώμικου πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους που εξεγέρθηκαν ενάντια στην κυβέρνηση, το ΔΝΤ, τα αφεντικά και το μνημόνιο. O αγώνας για την ανατροπή του αντεργατικού μνημονίου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων περνάει μέσα από τη διάλυση όλων των γραφειοκρατικών μηχανισμών μέσα στο εργατικό κίνημα που υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις τους

19/9/10

Στο «σφυρί» και τα ΕΛΤΑ!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/09/2010

Του ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΠΟΛΑ από την Αυγή

Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή του αναθεωρημένου Μνημονίου και ξεπουλά τα πάντα. Μετά τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες σχεδιάζει την παράδοση και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» (13.09.2010), η κυβέρνηση προχωρά άμεσα -μέχρι τα τέλη Οκτώβρη- στην κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο αφενός τίθενται οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς στη χώρα μας και αφετέρου δίνεται το λάκτισμα για τη διάλυση και ξεπούλημα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα των ΕΛΤΑ, υλοποιώντας έτσι τη δέσμευσή της απέναντι στην. τρόικα

Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ευρύτατο σχέδιο γενικής εκποίησης και διάλυσης σε ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο πλούτο και τις δημόσιες επιχειρήσεις (ΕΛΤΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.), όπως εξ' άλλου είχε ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 03.06.2010.

Το νομοσχέδιο, όπως παρουσιάστηκε στην εφημερίδα, περιλαμβάνει τα πιο εφιαλτικά σενάρια για τα ΕΛΤΑ και το κοινωνικό σύνολο. Επιλογή δυσμενής και καταστροφική για τον ρόλο και την πορεία των ΕΛΤΑ, για την οικονομική και κοινωνική πορεία της χώρας γενικότερα, αλλά και ειδικά για την Περιφέρεια. Είναι απαράδεκτο να εκποιείται ένας δημόσιος φορέας όπως τα ΕΛΤΑ, που δημιουργήθηκαν και στηρίχθηκαν με κόπο και θυσίες 180 χρόνων από την ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπει για τα ΕΛΤΑ:

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των εκδόσεων "Ελληνικά Γράμματα"

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» πραγματοποιήθηκε σήμερα 9 Σεπτέμβρη, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Θέμα της Συνέλευσης ήταν ο καθορισμός της στάσης των εργαζομένων απέναντι στην απόφαση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη να προχωρήσει στο κλείσιμο της εκδοτικής επιχείρησης και στην απόλυση των περίπου 100 εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι η Γενική Συνέλευση αποτελεί το κυρίαρχο όργανό μας και οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές για όλους τους εκπροσώπους μας στη διαβούλευση με την εργοδοσία.

Αδιαπραγμάτευτη θέση μας αποτελεί η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς όλους τους συνεργάτες της (συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εικονογράφους, κ.ά.).

Σε αυτά τα πλαίσια, προχωρούμε:

* Σε συγκέντρωση και πορεία προς το κτίριο του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80) την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη ώρα 15:30, ημέρα που η Διοίκηση του ΔΟΛ έχει εξαγγείλει το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων.

* Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη στις 20:00.

* Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη μαζί το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.

* Σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί εκεί η τριμερής συνάντηση.

Δηλώνουμε πως οποιαδήποτε απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απόλυση συναδέλφου ή συναδέλφων θα σημαίνει για εμάς την αυτόματη κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Καλούμε το σύνολο του εργατικού κινήματος και των εργαζομένων, τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας αλλά και κάθε πολίτη να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας.

Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα

Tα εργατικά ατυχήματα είναι δολοφονίες της εργοδοσίας

αναδημοσίευση από το ριζοσπάστη  της Τετάρτης 19 Ιούλη 2006


ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Νεκρός συμβασιούχος ταχυδρόμος
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα από τους συναδέλφους του, ενάντια στην εντατικοποίηση της δουλιάς
Νέο τραγικό «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή του 26χρονου ταχυδρόμου Ηρακλή Ροβιαδάκη σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, στην περιοχή των Ανω Λιοσίων, όταν έπεσε πάνω σε δέντρο με το μηχανάκι με το οποίο έκανε τις διανομές. Ο νεαρός εργαζόμενος, ο οποίος είναι ένας από τους περίπου 400 απασχολούμενους με 4μηνες συμβάσεις με τους οποίους η διοίκηση των ΕΛΤΑ προσπαθεί να καλύψει στο λεκανοπέδιο της Αττικής τα κενά από τις καλοκαιρινές άδειες του μόνιμου προσωπικού, σκοτώθηκε δουλεύοντας σε συνθήκες άγριας εντατικοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επιβεβαιώνουν συνάδελφοί του, σε ολόκληρο το Δήμο Φυλής - τον οποίο κάλυπτε ο νεκρός ταχυδρόμος - με πληθυσμό 4.000 περίπου κατοίκους αντιστοιχεί μόλις... ένα (!) άτομο.
Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα κέρδη της επιχείρησης, η διοίκηση των ΕΛΤΑ γενικεύει το καθεστώς των συμβασιούχων απασχολώντας εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις, παρά τις αυξημένες ανάγκες για μόνιμο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή της η διοίκηση καλεί... όσους εργαζόμενους ενδιαφέρονται να δουλεύουν και απογευματινές ώρες, για να καλυφθούν οι ανάγκες στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών.
Σήμερα το πρωί, με πρωτοβουλία των συναδέλφων του νεκρού εργαζόμενου - οι οποίοι δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουν κλιμάκωση του αγώνα - πραγματοποιείται κινητοποίηση έξω από τα γραφεία των ΕΛΤΑ στα Ανω Λιόσια (Ζοφριά, Ηρακλείτου και Αριστοφάνους), στις 7π.μ.

Αντεργατική συμπεριφορά προς τους συμβασιούχους στα ΕΛ.ΤΑ

(αναδημοσίευση από εδώ)- 24 Ιούλιου 2009

Η σημερινή διοίκηση των υπό ιδιωτικοποίηση Ελληνικών Ταχυδρομείων, δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής για την από εδώ και πέρα συνέχεια της απαράδεκτης και αντεργατικής συμπεριφοράς, προς τους νεοπροσλαμβανόμενους κυρίως, αλλά και προς το παλαιότερο τακτικό προσωπικό στα ΕΛΤΑ.

Η έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού δημιουργεί υπερβολικό φόρτο εργασίας στους υπάρχοντες υπαλλήλους με αποτέλεσμα οι ώρες απασχόλησής τους να υπερβαίνουν κατά πολύ το 8ωρο χωρίς καν την καταβολή της υπερεργασίας, επίσης δημιουργεί σοβαρή κόπωση και εγκυμονεί κινδύνους στους διανομείς ταχυδρόμους που μετακινούνται με τα μοτοποδήλατά τους.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά τώρα η Δ/νση των ΕΛΤΑ για να λύσει το πρόβλημα των αδειών προχωρά σε νέο κοινωνικό πρόβλημα μεγαλύτερων διαστάσεων.

Μερικές Κοινοτυπίες σχετικά με τους συμβασιούχους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ

προκήρυξη και αφίσσα που κολλήθηκε και μοιράστηκε στα καταστήματα των ΕΛΤΑ