20/12/11

ΟΤΑΝ Ο ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

κείμενο που μοιράζεται σε οαεδ της αθήνας

“Ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) είναι το κύριο όργανο εφαρμογής της Κυβερνητικής Πολιτικής για την απασχόληση, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ταχείας προσαρμογής της προσφοράς εργασίας προς τις απαιτήσεις της ζήτησης, σε αρμονία με το εκάστοτε Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης της Χώρας και τις συναφείς κατευθύνσεις και οδηγίες του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.” από το site του ΟΑΕΔ.

Μια παράγραφος που τα λέει όλα.

Κάποιοι από εμάς βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε την σκληρή γραμμή του ΟΑΕΔ σε σχέση με την επιδότηση των ανέργων.
Ο νόμος αναφέρει ότι προσμετρούνται τα ένσημα του τελευταίου 14μηνου χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες. Έτσι λοιπόν όποιος καταφέρνει και έχει 125-149 ένσημα επιδοτείται για 5 μήνες, 150-179 για 6 μήνες, 180-219 για 8μήνες… Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αυστηρή εφαρμογή του τρόπου καταμέτρησης ενσήμων των αιτούντων για επίδομα ανεργίας. Πρακτικά και με απλά μαθηματικά όποιοι από εμάς εργαστήκαμε με σύμβαση 8μηνου έχουμε 200 ένσημα, αφού ως γνωστό ο μήνας δίνει 25 ένσημα. Αφαιρώντας τους δύο τελευταίους μήνες θα έπρεπε με 150 ένσημα να επιδοτούμαστε για 6μήνες. Εάν και εφόσον δεν βρεθούμε στην «άτυχη» θέση, που ο συνδυασμός μέρας πρόσληψης και απόλυσης να «εξαφανίσει» ένα ένσημο, τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε οριακά επιδότηση ταμείου ανεργίας 6 μηνών.
Ως συμβασιούχοι 8μήνου αναγκαζόμαστε να γίνουμε κυνηγοί ενσήμων, αφού η απώλεια έστω και ενός σημαίνει αυτόματη απώλεια και ενός μήνα επιδότησης ανεργίας. Χάνουμε έτσι το δικαίωμα στην απουσία από την εργασία, την άδεια ασθενείας, την απεργία. Από την μεριά του ο ΟΑΕΔ εφαρμόζοντας πιστά και άδικα τον νόμο (και με την χρήση ενός μαθηματικού τύπου για τους μήνες που δεν είναι ολοκληρωμένοι αφού σχεδόν ποτέ δεν προσλαμβανόμαστε την 1η και δεν απολυόμαστε την 30η του μήνα) προς όφελος των κρατικών ταμειακών αποθεμάτων καταφέρνει και μας κόβει αυτόν τον μήνα.
Η καταμέτρηση ενσήμων και η χρήση αυτού του μαθηματικού τύπου δεν είναι κάτι νέο. Το νέο είναι, η ανελαστική εφαρμογή του νόμου, κάτι που δεν είχαμε διαπιστώσει ποτέ στο παρελθόν.
Το νέο είναι, η προσπάθεια μείωσης παροχών στους δικαιούχους ακόμα και όταν η αδικία είναι κατάφωρη και ολοφάνερη. Το νέο είναι, ότι αντί να υπάρξει ενίσχυση των αδύναμων ομάδων που επιδοτούνται από τον οργανισμό, (ανεργία, μακροχρόνια ανεργία, οικογενειακό, εποχιακό…), έχει ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος στα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ενώ αποκρύπτεται το δικαίωμα της 12μηνης επιδότησης του ανέργου ακόμα και αυτού που έχει απασχοληθεί εποχιακά, εφόσον έχει συμπληρώσει 4.050 ένσημα (περισσότερες πληροφορίες http://www.sefk.gr/selides/epidomaanergias.htm)
Προφανώς την εξήγηση για όλα αυτά θα την βρούμε στην πρώτη παράγραφο.
Οι προσπάθειες όμως του κράτους για συρρίκνωση του πενιχρού ταμείου ανεργίας ,επιβάλλει άμεση απάντηση από την πλευρά μας.
Τα χρήματα που κόβουν (με διάφορα προσχήματα, τρόπους και δικαιολογίες με μαθηματικούς τύπους) από τα επιδόματα ανεργίας, είναι χρήματα που τα έχουμε δουλέψει και δεν ανήκουν σε κανέναν υπάλληλο, μανατζερά και διευθυντή του ΟΑΕΔ.
Αν δούμε το μικρό ποσό του επιδόματος που δίνουν, καθώς και το ποσοστό των ''δικαιούχων'' ανέργων που το εισπράττουν, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της κλοπής που συντελείται απέναντι στους μισθωτούς και άμισθους σκλάβους.
Η εξαθλίωση που γεννά η απαίτηση τους για περισσότερη εκμετάλλευση ,κάνει την αντεπίθεση αναγκαία συνθήκη πλέον για την ύπαρξή μας σαν εργαζόμενους και άνεργους.
Για το εκάστοτε πρόγραμμα «οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» πρέπει να πληρώσουν οι κάθε λογής επιχειρηματίες που αποσπούν εργασία-κέρδος από εμάς και το θεσμικό τους στήριγμα το κράτος.
Έτσι κι αλλιώς λεφτά υπάρχουν !!!
Αφεντικά και κράτος να βρουν τα χρήματα για άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας και χορήγησης του σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις

Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΛ.ΤΑ
Δικτύωση Εργατικών Συλλογικοτήτων

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μονο με ενα 8μηνο στην κατοχη μας και χωρις ενσημα 2010 δεν μπαινουμε ταμειο ανεργιας?

annie's animal είπε...

ξεκινωντας από την υπόθεση οτι δεν ειναι η πρωτη φορα που μπαινεις ταμειο, ισχύει ακριβως οτι γραφει στο κειμενο
"Έτσι λοιπόν όποιος καταφέρνει και έχει 125-149 ένσημα επιδοτείται για 5 μήνες, 150-179 για 6 μήνες, 180-219 για 8μήνες…" διαβασε προσεκτικα τι λεει το κειμενο και σε τι αφορα και εμας τους συμβασιουχους

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω, (και δεν θα το κάνω), να υπερασπιστώ κανένα "µανατζερά και διευθυντή του Ο.Α.Ε.Δ.".
Η καταμέτρηση των ενσήμων βεβαίως και γίνεται και με την βοήθεια "μαθηματικού τύπου", (και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι κακό), ΕΞΑΝΤΛΩΝΤΑΣ όμως ΟΛΑ τα περιθώρια που δίνει ο νόμος σε μια προσπάθεια να πάρει ο άνεργος ταμείο ανεργίας.Αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στα "γκισέ" του Ο.Α.Ε.Δ.
Αν θέλουμε να καταλογίσουμε ευθύνες σε κάποιους , καλό είναι να το κάνουμε προς την σωστή κατεύθυνση και όχι να στρέφουμε τα βέλη μας προς τους υπαλλήλους ενός οργανισμού που πραγματικά είναι στο πλευρό των ανέργων και καταβάλουν καθημερινά τεράστιες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς δουλειά.Κακοπληρωμένοι και με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, προσπαθούμε καθημερινά.Στ'αλήθεια , είναι πολύ άσχημο να μηδενίζουμε φιλότιμες προσπάθειες "τσουβαλιάζοντας" τους πάντες ακόμη και τους συμμάχους μας.
Φιλικά
Κώστας / Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΤΕ , ΚΑΝΕΙΣ δεν υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει ζήτημα με ένα μήνα πάνω , ένα μήνα κάτω".Αυτό το γράφεις σε μια (αποτυχημένη) προσπάθεια να δημιουργήσεις εντυπώσεις.
Εσύ , συνάδελφε , δεν κάνεις κριτική στις εγκυκλίους και τους νόμους , εσύ μας κατηγορείς επειδή δεν παραβλέπουμε αρκετά κατά την γνώμη σου, τους νόμους.
Κι εγώ σου λέω πως αν θέλεις να δείξεις την οργή σου , αυτό πρέπει να το κάνεις προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι προς τους υπαλλήλους ενός οργανισμού που πραγματικά νοιάζονται και προσπαθούν για τον άνεργο.Καθημερινά , με το ελάχιστο (και απειλούμενο με εφεδρεία) προσωπικό , κακοπληρωμένοι μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.
Φιλικά
Κώστας / Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

"Κε κωστα":
α)δεν θελεις να υπερασπιστεις τους προιασταμενους σου,απλα μιλας απο τα "βαθη" της συντεχνιας σου,που αν δεν ειχε τους ανεργους για αντικείμενο εργασιας,δεν θα πουλαγε (ωσαν εκδουλευση) την κρατικη φιλανθρωπια στο ιντερνετ...μαλλον προερχεσαι απο την μεγαλη "δημοκρατικη παραταξη",φιλε!
β)οι μαθηματικοι τυποι που υπερασπιζεσαι,ειναι η εξειδικευση που σου παρειχε το κρατος για να πουλας -εν'ολιγοις-μουρη στα αφεντικα σου και χρησιμοτητα στην κοινωνια...
οι νομοι και τα περιθωρια τους, "Κε Κωστα" ειναι τα αλλοθι για τους αποκλεισμους της ταξης των παραγωγων,βρισκονται στα δελτια των ειδησεων που σε βαζουν στην "οργανωμενη κοινωνια" με ορους καταναγκασμου και εκμεταλλευσης χωρις να το καταλαβαινεις...
Η μεγαλη πλειοψηφια,που φτανει στα "γκισε" των οαεδ,γνωριζει πως του ανηκουν πολυ περισσοτερα απο αυτα που του "δινεις" και τα υπερασπιζεσαι για λογαριασμο του κρατους των "δημοκρατικων παραταξεων" και των επιχειρηματιων του,λεγοντας απλα πως κανεις την "δουλεια σου".
η πλειοψηφια των υπαλληλων του οαεδ δεν ενδιαφερεται για την πλειοψηφια των ανεργων-φυσικα υπαρχουν εξαιρεσεις,που προσπαθουν γνωριζοντας την ουσια και το "πνευμα" των νομων ,να προσπελασουν την θεσμικη και ΗΘΙΚΗ βαση ολου αυτου του οικοδομηματος που στηριζεις.
Σιγουρα και οι υπαλληλοι του οαεδ ειναι λιγοι και ακοπληρωμενοι,αυτο ομως δεν σημαινει πως εξαιρουνται απο το μεριδιο της βαρβαροτητας που αναλογει σε κρατικους λειτουργους που μπερδευουν την ζωη και την επιβιωση του καθε ανεργου-εργαζομενου,με την γραφειοκρατικη "ευρρυθμια" της εκμεταλλευσης(που μετριεται με μαθηματικους τυπους,που αν δεν σου βγαινουν,την γ...σες!!)
γ)αν νοιαζοσουν "Κε κωστα", δεν θα προσπαθουσες να πεισεις χρησιμοποιωντας τον λαικισμο που σου μαθαν(κακοπληρωμενε) ,αλλα θα παλευες μεσα απο τα σωματεια "σου" και για τον ανεργο, κοντρα στις "εγκυκλιους", προσπαθωντας να τις αλλαξεις,να τις καταργησεις...
ΑΤΟΝΟΣ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν έχουν δημοσιευθεί όλα τα σχόλια μου σε αυτό το blog , όποιος θέλει μπορεί να τα διαβάσει στο blog:ΕΝΑ BLOG ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ.Στο link που ακολουθεί :
http://oaednews.blogspot.com/2011/12/u-u.html?showComment=1325875617734#comment-c336667193915137685

annie's animal είπε...

υποθετωντας οτι εισαι ο κώστας που εστειλε τα αρχικα σχόλια οτι εστειλες το δημοσιεύσαμε, τα υπολοιπα αφορούν άλλο blog όχι εμας. παρα ταυτα οπως βλέπεις και αυτο το σχολιο το καναμε publish