23/11/11

Τι Κοινό έχουν τα ΕΛ.ΤΑ. και ο Καντάφι;

Το παρόν κείμενο μας στάλθηκε από ενοικιαζόμενο εργαζόμενο της skycom που απασχολούνταν στα ΕΛΤΑ Α.Ε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, λίγο πριν απολυθεί. Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι απολύθηκαν μετά από επερώτηση που έγινε στη βουλή η οποία αναφέρει:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Διοίκηση των ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, προχώρησε σε προσλήψεις εργαζομένων, εκτός ΑΣΕΠ, μέσω εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων (Adecco), κατά παράβαση του Ν.2956/2001, άρθρο 24 παράγραφος γ. Σύμφωνα με το νόμο, η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται (άρθρ. 24 του Ν. 2956/2001). Και επιπλέον ο νόμος ρητά καθορίζει ότι στο Δημόσιο Τομέα (στενό και ευρύτερο), όπου ανήκουν και τα ΕΛΤΑ, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση εργαζομένων εκτός της διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1) Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, εκτός ΑΣΕΠ;
2) Με ποια λογική έγιναν οι προσλήψεις κατά παράβαση του νόμου; (Ν.2956/2001, άρθρο 24 παράγραφος γ)

Με τη σειρά μας και εμείς ρωτάμε, ποιοι είναι οι λόγοι της απόλυσης των συναδέλφων από τη στιγμή που η ενοικιαζόμενη εργασία κατά παράβαση του νόμου, οργιάζει σε ΕΛΤΑ, ΗΣΑΠ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ , ΔΕΚΟ ;

Τι κοινό έχουν τα ΕΛ.ΤΑ. και ο Καντάφι;

Για κάποιους που γνωρίζουν τα πράγματα μέσα στα ΕΛ.ΤΑ., ο νους τους θα πάει στην μυρωδιά του σάπιου. Όπως προχωρά η σήψη στο σώμα του Καντάφι, έτσι έχει αρχίσει να προχωρά και στα ΕΛ.ΤΑ.. Για την πρώτη περίπτωση υπεύθυνοι είναι οι Δυτικοί «σύμμαχοι» και οι αντάρτες, ενώ στη δεύτερη, η Διοίκηση, η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών και φυσικά το Δ.Ν.Τ.
Όμως στο παρόν κείμενο δεν θα επεκταθούμε στη σήψη των ΕΛ.ΤΑ., αλλά στους μισθοφόρους.
Αυτό είναι λοιπόν, το κοινό που ενώνει ΕΛ.ΤΑ. και Καντάφι.
Και οι δυο χρησιμοποιούν μισθοφόρους για να δώσουν τις μάχες τους, παράλληλα με τον τακτικό στρατό και τους εφέδρους - μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.
Αφού κατάφεραν να μειώσουν το προσωπικό, στο όνομα περικοπής του κόστους, σε σημείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν λόγω ελλείψεων προσωπικού αναγκάζονται να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση 8 μηνών, δημιουργώντας σε αρκετές μονάδες διανομής και καταστήματα εργαζόμενους 2 ταχυτήτων.
Τώρα όμως με τα σκληρά μέτρα Δ.Ν.Τ., των ευρωπαίων «φίλων» μας, καθώς και με την σκόπιμη ολιγωρία των συνδικαλιστών αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται.
Οι νέες προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού καθυστέρησαν, στο όνομα της περιστολής των δαπανών και στα μέτρα του ΔΝΤ [για τη μη πρόσληψη προσωπικού σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (εκτός από την αστυνομία φυσικά)].
Την ίδια ώρα η ΠΟΣΤ πριμοδοτείται από τις κρατικές επιχορηγήσεις και την εργατική εστία
Η δημιουργία τεράστιων κενών σε καταστήματα, που δουλεύουν με αυξημένο προσωπικό από συμβασιούχος, τα οδήγησε σε παράλυση και στη μη αξιόπιστη λειτουργία.
Η λύση όμως βρέθηκε. Οι μισθοφόροι (ή πιο δόκιμα, ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι). Ήδη υπήρχαν τέτοιοι απασχολούμενοι στον τομέα της καθαριότητας αλλά και σε άλλες ειδικότητες παλιότερα, τώρα επεκτείνονται ακόμα πιο πολύ, και σε άλλους τομείς μέσα στα ΕΛ.ΤΑ.
Έτσι μετά τις εμπόλεμες ζώνες της Λιβύης, οι μισθοφόροι έρχονται να δώσουν τη μάχη και στα ΕΛ.ΤΑ.
Η εταιρία παροχής των μισθοφόρων γνωστή Skycom. Σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ αρκετά χρόνια, στο κάτεργο των Ταχυμεταφορων ΕΛ.ΤΑ.. Τώρα ανέλαβε με σύμβαση έργου (άραγε με πια διαδικασία και πόσο διαφανής είναι;) την παροχή ενοικιαζόμενων εργατών για τις θέσεις που έμειναν κενές τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ για τα νέα 8-μηνα.
Πέρα από το ηθικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας τίθεται και ένα πρακτικό.
Δημιουργούνται εργάτες τριών ταχυτήτων τουλάχιστον ως προς τα εργασιακά δικαιώματα. Γιατί άλλα εργασιακά δικαιώματα έχουν οι μόνιμοι, άλλα οι συμβασιούχοι και άλλα οι ιδιωτικοί, πλέον, υπάλληλοι, των ΕΛ.ΤΑ.
Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας είναι ήδη μέσα στα ΕΛ.ΤΑ. Ας μην κάνουν πως δεν γνώριζαν κάποιοι όταν ξυπνήσουν ένα πρωί και ανακαλύψουν ότι πλέον αντί για τα ΕΛ.ΤΑ. δουλεύουν στο μαγαζί κάποιου ιδιώτη. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προ των πυλών και δεν θα έχει μείνει κανένας να αγωνιστεί μαζί τους, γιατί ως γνωστών όταν τελειώνουν τα λεφτά οι μισθοφόροι φεύγουν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος σας είπε πως ο Καντάφη χρησιμοποιούσε μισθοφόρους;

Πώς;

Η τηλεόραση...;

Τους έδειξε και με τα λεφτά στα χέρια...;

Αα, τώρα μάλιστα!
Μπεεεεεεε... κάνουν τα πρόβατα....

-----

Όσων αφορά τον Ελτά (και τις ταχυμεταφορές),
όχι μόνο η πρόσληψη ενοικιαζόμενων είναι ανήθικη
(πχ, όποιος τολμήσει να απεργήσει... τρώει σουτ)
αλλά και η πρόσληψη εποχιακών
(οχτάμηνα).

Η "κανονική" λογική του οχτάμηνου είναι...

Προσλαμβάνεις εποχιακούς.
Τους απολύεις.
Μετά περνάει κάποιος καιρός.
Έρχεται ξανά η εποχή που χρειάζεσαι εποχιακούς.
Ξανά προσλαμβάνεις εποχιακούς.

Αν προσλαμβάνεις εποχιακούς, μόλις έχεις απολύσει τους προηγούμενους...

Προφανώς, δεν χρειάζεσαι εποχιακούς.
Χρειάζεσαι μόνιμους.

Ανώνυμος είπε...

στις ταχυμεταφορες διοριζουν απο πορτες εξου και και το ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ