28/5/11

Διετάχθη αυτεπάγγελτη έρευνα στα ΕΛΤΑ

Διετάχθη αυτεπάγγελτη έρευνα στα ΕΛΤΑ

από http://www.capital.gr/News.asp?id=1200540

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αυτεπάγγελτη έρευνα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκίνησε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ύστερα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», αλλά και καταγγελίες για επιδοτήσεις που έχει καταβάλλει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) η διοίκηση της ΔΕΚΟ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, ο κ. Ρακιντζής με επιστολή του έχει ζητήσει από την διοίκηση των ΕΛΤΑ την παροχή στοιχείων προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παράτυπες συνδικαλιστικές πρακτικές στον προβληματικό οργανισμό.

Το κλιμάκιο του Γενικού Επιθεωρητή ερευνά το είδος και το ύψος των επιχορηγήσεων της ΠΟΣΤ, εάν αυτές διαθέτουν νομική βάση, όπως και το γεγονός ότι από τις μισθολογικές αποδοχές των ταχυδρομικών παρακρατούνται -χωρίς την συγκατάθεση των τελευταίων, όπως καταγγέλλεται- ποσά που καταλήγουν στα ταμεία της ΠΟΣΤ.

Δεν αποκλείεται επίσης, να ζητηθεί η συνδρομή του ΣΔΟΕ για να ελεγχθούν τα οικονομικά της ΠΟΣΤ, καθώς η δικαιοδοσία του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιορίζεται στον έλεγχο κρατικών εταιρειών.

Όσον αφορά την απευθείας ανάθεση των πακέτων των θερινών διακοπών που «έκλεινε» η ΠΟΣΤ στα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη (σημ.: η διευθύνουσα σύμβουλος της αλυσίδας Grecotel Μαρί Δασκαλαντωνάκη είναι σύζυγος του νυν αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ και πρώην υφυπουργού Υποδομών Νίκου Σηφουνάκη), θα ερευνηθεί εάν έχουν τηρηθεί οι τυπικοί όροι νομιμότητας. Παραμένει όμως, η ηθική διάσταση του ζητήματος.

Συνδικαλιστικό πάρτι

Το ρεπορτάζ του «Κ» αποκάλυψε την ιδιότυπη τριγωνική σχέση πολιτικών-συνδικαλιστών-ΕΛΤΑ που είχε λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας τα τελευταία χρόνια:

Η συλλογική σύμβαση 2006-2007 θεσμοθέτησε την ύπαρξη κοινωνικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις που καταβάλλει η διοίκηση των ΕΛΤΑ στην ΠΟΣΤ για κάθε εργαζόμενο. Πρόκειται κατά προσέγγιση για ποσό τουλάχιστον 500 χιλιάδων ευρώ που έχει λαμβάνειν κάθε χρόνο (δεν έχει καταβληθεί ακόμη στο συνδικάτο κατά την τελευταία διετία) η ΠΟΣΤ για να «κλείνει» (!) πακέτα καλοκαιρινών διακοπών για τους ταχυδρομικούς.

Ωστόσο, το άρθρο 5 παρ. 4 του Ν. 1264/1982 απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέποντας κατ’ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς. Γι’ αυτό, εξάλλου, οι επιχορηγήσεις που εισέπραττε το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ κρίθηκαν παράνομες, σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή.

Των οκταήμερων πακέτων διακοπών που οργανώνει η ΠΟΣΤ με τα χρήματα του συνόλου των περίπου 10 χιλιάδων ταχυδρομικών επωφελούνται κάθε χρόνο όχι περισσότεροι από 700 υπάλληλοι των ΕΛΤΑ, γεγονός δεν αμφισβητείται από τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ.

Παράλληλα ουδέποτε μέχρι σήμερα η ΠΟΣΤ έχει ελεγχθεί για το πώς έχει διαχειριστεί, πώς επακριβώς έχει δαπανήσει τα τεράστια ποσά που έχει εισπράξει από τα ΕΛΤΑ.



Στα ξενοδοχεία της συζύγου του Νίκου Σηφουνάκη

Η συντριπτική πλειονότητα των καταλυμάτων που έχει επιλέξει τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια (’10-’11) η ΠΟΣΤ (στο πλαίσιο των θερινών προγραμμάτων) είναι τα Grecotel του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Η συγκεκριμένη πτυχή δημιουργεί εύλογες απορίες, καθώς η διευθύνουσα σύμβουλος της Grecotel, Μαρί Δασκαλαντωνάκη, είναι η σύζυγος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη.

Ο κ. Σηφουνάκης μέχρι τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010 ήταν υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ουσιαστικά πολιτικός προϊστάμενος των ΕΛΤΑ, ενώ πριν από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνώντος κόμματος κατείχε την θέση του πολιτικού εκπροσώπου για θέματα Μεταφορών.

Με άλλα λόγια, η πρώτου βαθμού συγγενής υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους αναλαμβάνει με... απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, υπηρεσίες για λογαριασμό κρατικής εταιρείας.

Μέχρι στιγμής, ο κ. Σηφουνάκης, ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, αλλά και η ΠΟΣΤ τηρούν σιγή ιχθύος για την υπόθεση, της οποίας -όπως αποκάλυψε το «Κ»- είναι οι πρωταγωνιστές.

Αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, που έχει την ευθύνη των ΕΛΤΑ, δεν έχει τοποθετεί για τα τεκταινόμενα στον οργανισμό.

Μόνο τα ΕΛΤΑ σχεδόν τρεις εργάσιμες ημέρες (απόγευμα 18ης Μαϊου) μετά το σχετικό δημοσίευμα, έστειλαν απάντηση στην διεύθυνση του «Κεφαλαίου» -την οποία δεν κοινοποίησαν στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης- επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα αποκάλυψε το «Κ»:

«Σε απάντηση του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας, στις 14/05/2011, με τίτλο «Συνδικαλιστικό πάρτι στα ΕΛΤΑ», σας διευκρινίζουμε τα εξής:

-Στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας ετών 2006 – 2007, όπως εξειδικεύτηκε με την από 26/03/2008 Κοινή Συμφωνία, που εξακολουθεί να ισχύει, προβλέπεται η χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων από τα ΕΛΤΑ προς την ΠΟΣΤ.

-Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν καταβλήθηκε οποιοδήποτε ποσό για το πρόγραμμα διακοπών των εργαζομένων, για τα έτη 2010 και 2011.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, απέχει από την αλήθεια.»

Το σκάνδαλο που θάφτηκε

Εν τω μεταξύ απόλυτο σκοτάδι σκεπάζει την υπόθεση διαφθοράς στα ΕΛΤΑ που αποκάλυψε τον Μάιο του 2010 ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργος Σχοινιωτάκης.

Ο τελευταίος με έγγραφό του προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης ζητούσε να ανοίξουν οι λογαριασμοί συνολικά 84 στελεχών των ΕΛΤΑ και να εξεταστούν οι καταγγελίες για υπέρογκες αμοιβές, για έργα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν και για μαύρες προμήθειες.

Ο κ. Σηφουνάκης είχε ζητήσει από τους ορκωτούς ελεγκτές να ερευνήσουν ενδελεχώς τα οικονομικά στοιχεία του ΕΛΤΑ, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος είχε δηλώσει ότι «τα πράγματα έχουν ήδη πάρει τον δρόμο τους για τους ενδεικνυόμενους ελέγχους και την απόδοση ευθυνών» και ο πρόεδρος της εταιρείας Π. Βουρνάς είχε κάνει γνωστό ότι η «υπόθεση θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα».

Ωστόσο, τί από όλα αυτά έχει γίνει σήμερα;

Πηγές των ΕΛΤΑ αναφέρουν στο Capital.gr ότι η ΔΕΚΟ παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία στους οικονομικούς Επιθεωρητές, αλλά αγνοείται η κατάληξη της υπόθεσης, όπως και εάν αυτή έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο κ. Γεωργακόπουλος που παραιτήθηκε τον Μάρτιο από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει στο Capital.gr ότι επί των ημερών του η έρευνα όσων είχε καταγγείλει ο κ. Σχοινιωτάκης δεν είχε αποδώσει καρπούς.

Από το γραφείο του σημερινού υφυπουργού Υποδομών Σπύρου Βούγια παραπέμπουν σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, της οποίας το περιεχόμενο είναι ταυτόσημο με όσα υποστηρίζουν από τα ΕΛΤΑ.

Το Capital.gr ζήτησε από το νυν γενικό επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ.: ο κ. Σχοινιωτάκης συνταξιοδοτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι) Δ. Λασκαράτο το πλήρες κείμενο καταγγελιών του προκατόχου του, όμως εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Κατά πληροφορίες, όσα είχε καταγγείλει ο κ. Σχοινιωτάκης θα εξεταστούν από την ομάδα του κ. Ρακιντζή.

dimitris.delevegos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: